Montázs

Fűszerek, amiket a leggyakrabban hamisítanak

Jobb, ha egészet vásárolunk

A fűszerek drága mulatság. Ezért a gyártóik gyakran hajlamosak arra, hogy a minőségi alapanyagokat olcsóbb analógokkal helyettesítsék – számolt be a Hochu.ua-ra hivatkozva a Sports.kz.

Fűszerek, amiket a leggyakrabban hamisítanak
A fűszerek az egyik legdrágább ízesítők
Fotó: AFP/Connect Images/Brett Stevens

Sáfrány

Ez a fűszer az egyik legdrágább. 1 kg sáfrány elkészítése körülbelül 30 munkaórát vesz igénybe, így ennek a fűszernek az ára eléri a 10 ezer dollárt kilogrammonként. A legtöbb sáfrányt Iránban állítják elő, és hogy olcsóbbá tegyék, mákot, sáfrányvirágot, szegfűszeget, körömviráglevelet stb. adnak hozzá. Olyan növényeket választanak, amelyekkel a sáfrány színét lehet festeni.

Fahéj

A Cinnamomum verum fa kérgéből készül. A fahéj kovácsolásához gyakran használják a Cassia, a hasonló Cinnamomum cassia fa kérgét. Az őrölt fahéjhoz pedig kávéhéjat, burgonya- vagy búzalisztet stb. adnak.

Kurkuma

Ennek a fűszernek nincs élénk íze, ezért könnyen hamisítható. Erre a célra rizslisztet, krétaport és sárga agyagot használnak.

Vanília

Ennek a fűszernek élénk íze van, amely jelentősen eltér a vanillintől, amelyhez hozzászoktunk. Csak távolról hasonlít a valódi vanília ízére és illatára.

Éppen ezért, ha van rá erőnk és forrásunk, jobb, ha egész fűszereket vásárolunk, és saját kezűleg őröljük meg őket.

Kapcsolódó írásaink