Montázs
Hogyan kell helyesen tartani a borospoharat?
Van egy bizonyos etikettje
Úgy tartják, hogy a borivásnak, akárcsak az étkezésnek, van egy bizonyos etikettje – amely meghatározza a poharak formáját és azt, hogy hogyan kell helyesen tartani őket – számol be az rbc.ua.
A szakértő szerint azonban az ilyen ajánlásokat inkább a praktikum, mint az etikett vezérli. Ha például a pohár szára rövid, akkor a poharat valószínűleg a fő résznél fogva tartjuk.
Ekkor a testhőmérséklet miatt a bor felmelegszik. Ez különösen akkor igaz, ha a poharat vacsora közben folyamatosan a kezében tartja. Továbbá, ha így tartja a poharat, ujjlenyomatok maradnak a poháron – ami nem túl esztétikus.
Ráadásul, ha a poharat a kehelyrésznél tartja, nehezebb megforgatni a megfelelő levegőztetés érdekében. Így ebben az esetben nem fogja kiadni a teljes ízét.
Hogyan kell helyesen tartani egy pohár bort?
A szakértő szerint a bor legjobb ízének kihozatalához a poharat a száránál fogva kell tartani, nem pedig a főtestnél.
„Megértem, hogy sokan így akarják tartani a poharat, mert így kényelmesebb” – mondta Roman. Véleménye szerint azonban egy idő után, ha a poharat a száránál fogva tartjuk, egyensúlyérzetet fogunk érezni.
Ezenkívül sokkal könnyebbé teszi az ital levegőztetését. Remeev szerint, bár ez nem kötelező eljárás, segít feltárni egyes borok ízét és aromáját.
Különösen hangsúlyozta, hogy a legjobb megoldás az „univerzális” konténerek kiválasztása. Az ilyen poharak meglehetősen nagyok, és alakjukban hasonlítanak egy tulipánra.
De a díszes formájú poharak meglepő módon nem ideálisak. Mint a szakértő elmagyarázza, az ilyen poharakat a „komplex” drága borok egy bizonyos kategóriájához kell használni; a kiváló minőségű olcsó bor egyszerűen elveszítheti az ízét.