Montázs

Így kell helyesen inni a konyakot

A különböző alkoholos italokkal kapcsolatban vannak szabályok

A konyak egy francia alkoholos ital, amelyet az egész világon szeretnek és tisztelnek. Kevesen tudják, hogyan kell helyesen inni, és mit lehet hozzá enni – tudósít a Sports.kz.

Így kell helyesen inni a konyakot
Képünk illusztráció
Fotó: Foodcollection via AFP/Mood4Food/Loic Nicoloso

A különböző alkoholos italok használatában vannak szabályok, és ez alól a konyak sem kivétel – számol be a Sports.kz.

A pohár. A konyakot egy speciális pohárból kell inni, amelyet snifternek neveznek. Ez könnyen felismerhető a rövid száráról. Az egész arról szól, hogy a pohár széles alja és keskeny teteje koncentrálja az ital ízét.

Hőmérséklet. Ezt az italt a legjobb 20-22 °C-os hőmérsékleten tálalni. Az ízek jobb kibontakoztatása érdekében kissé felmelegíthetjük a szeszespoharat a tenyerünkben.

Kóstolás. Ezt a francia italt nem a legjobb egy kortyban meginni. Ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhesse az italt, először meg kell szagolnia. Ezután vegyen egy kis kortyot, és hagyja, hogy az ital íze kibontakozzon.

Mivel keverjük a konyakot – gyakori változatok

Leggyakrabban ezt az italt tisztán vagy jéggel fogyasztják. Sokakat érdekel, hogy lehet-e a konyakot gyümölcslével keverni. A válasz igen. A narancs-, citrom- vagy meggylé emeli ki legjobban az ízét.

Lehet-e kólával keverni? Ebben az esetben a válasz szintén igenlő, de fontos, hogy helyesen tegyük. Ahhoz, hogy a konyak kólával tökéletes legyen, tartsuk magunkat az 1:2 arányhoz. Ha szükséges, jeget is adhat hozzá.

Ha úgy dönt, hogy konyakot iszik kólával, a következményekkel előre tisztában kell lennie. Különösen fontos megjegyezni, hogy gyorsabban megrészegülhet. Az egész arról szól, hogy a kóla elrejti az alkohol ízét, ami miatt könnyen túlzásba eshet, és a tervezettnél többet ihat.

Emellett az alkohol és a cukor keveréke jobban megterheli a májat és a hasnyálmirigyet, és egy ilyen „koktélban” magasabb lesz a kalóriatartalom is. Ráadásul a nagy mennyiségű cukor az italban (a kóla rovására) fokozhatja a másnaposságot.

Igyunk tehát okosan, és ne feledkezzünk meg a nassolásról sem. És hogy mi a legjobb módja a konyakos nassolásnak, azt a továbbiakban elmondjuk.

Mit tálaljunk konyakkal - az édestől a sósig

Az etikett és a 3 „C” szabálya szerint ezt az italt általában csak kávéval és szivarral szolgálják fel. Ha azonban nem hivatalos fogadásról van szó, akkor több mindent nassolhat hozzá. Kezdjük a klasszikusokkal - a sajtok (például a camembert), a különböző diófélék és a magas kakaótartalmú étcsokoládé tökéletesek. Rágcsálhatunk gyümölcsöt vagy aszalt gyümölcsöt is. Ha valami sósra vágyik, választhat pácolt húst, sonkát és különféle pástétomokat, tenger gyümölcseit és kaviárt.

Az érlelt fajták jól illenek a gombás ételekhez vagy a szárnyasokhoz.

De mit rágcsáljunk konyakkal és kólával? A citrusfélék - narancs, lime és így tovább - ideálisak. Ez egyébként a válasz arra a kérdésre, hogy lehet-e citrommal snackelni a konyakot. De ne vigyük túlzásba, különben fennáll a veszélye, hogy nem tárul fel teljes mértékben az alkohol íze.

Egy másik jó rágcsálnivaló a chips vagy a sózott dió. Az édességet azonban jobb, ha más alkalmakra hagyjuk, mert ez a koktél a kóla hozzáadása miatt már tartalmaz cukrot.

Ne feledje, ebben az esetben a legfontosabb, hogy olyan nassolnivalókat válasszon, amelyek nem nyomják el az ital ízét. És ne felejtse el, hogy felelősségteljesen fogyasszon alkoholt.

Kapcsolódó írásaink