Montázs

Így lehet hagymát szeletelni sírás nélkül

Vágása során természetes kémiai folyamat indul el

A hagyma az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhában, de sokak számára a szeletelése könnyfakasztó élmény – olvasható a Life.hu oldalán.

Így lehet hagymát szeletelni sírás nélkül
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/es-cuisine /Laurence Mouton

A hagyma vágása során egy természetes kémiai folyamat indul el. A zöldség sejtjeiben található egy alliináz nevű enzim, amely a sejtek sérülésekor reakcióba lép a kénvegyületekkel. Ennek eredményeként szulfén-sav keletkezik, amely azonnal instabillá válik, és egy irritáló vegyületté alakul át, amit szin-propanetial-S-oxidnak hívnak. Ez a vegyület gáz formájában szabadul fel, és amikor a szemünkkel érintkezik, irritálja a nyálkahártyát. A szem védekezésképpen könnyeket termel, ezért kezdünk el „sírni” – írja a Life.hu.

Minden hagyma egyformán irritál?

Nem. Egyes hagymafajták több ként tartalmaznak, ezért erősebben irritálják a szemet. A vöröshagyma például általában több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a gyengédebb ízű salotta vagy a gyöngyhagyma. Az újhagyma és a zöldhagyma szinte egyáltalán nem okoz könnyezést, mivel alacsonyabb a kéntartalmuk.

Vegyen egy nedves törlőkendőt

Dr. Joe Wittington kidolgozta a tuti módszert arra, hogy megelőzhető legyen a könnyezés hagymaszeletelés közben.

Nedves törlőkendőt kell tenni a hagyma közelébe, ami mágnesként szívja magába a hagymából felszabaduló irritáló gázokat.

Ez persze csak egy a sok módszer közül, amit már nagyanyáink is használtak a konyhában. Ha gyakran vág hagymát, a következő módszerek segíthetnek minimalizálni a könnyezést:

Hűtse le a hagymát

A hideg lassítja az enzimreakciókat, így kevesebb irritáló vegyület szabadul fel. Tegye a hagymát a hűtőbe 30 percre, vagy néhány percre a fagyasztóba szeletelés előtt.

Használjon éles kést

Az éles kés kevesebb sejtet zúz össze, így kevesebb irritáló gáz keletkezik. A tompa kés több sérülést okoz a hagyma szöveteiben, ami fokozza a reakciót.

Szeletelje víz alatt vagy közel a vízhez

A víz segíthet megkötni a felszabaduló gázokat. Töltsön meg egy tálat vízzel, és próbálja meg alatta vágni a hagymát (bár ez ügyességet igényel). Egy másik lehetőség, hogy folyó víz mellett dolgozik, ami eloszlathatja a gázokat.

Használjon ventilátort

Egy ventilátor segíthet elfújni a szin-propanetial-S-oxid gázát, mielőtt elérné a szemét. Egy egyszerű asztali ventilátor már sokat segíthet.

Szeleteljen gyertyafény mellett

A gyertya lángja elnyelheti az irritáló gáz egy részét. Gyújtson meg egy gyertyát a vágódeszka közelében, hogy csökkentse a könnyezést.

Kapcsolódó írásaink

A hagyma és a fokhagyma héja is kincs

ĀTele van tápanyagokkal: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, allicin, kvercetin, antioxidánsok, flavonoidok, foszfor, kálium és kalcium is található benne