Montázs

Hogyan kell helyesen inni a whiskyt?

Fogyasztása előtt fontos tudni, hogy melyik a legjobb napszak ehhez

Az árpából, rozsból, búzából vagy kukoricából készült ízletes alkoholos italt sok ínyenc kedveli. Azonban nem mindenki tudja, hogy mivel érdemes whiskyt fogyasztani, mikor és hogyan kell helyesen inni, hogy élvezhessük az illatát és értékeljük az alkohol minőségét. Az UNIAN kiderítette és megosztotta a titkokat – számol be a Sports.kz.

Hogyan kell helyesen inni a whiskyt?
A whisky jégkockával is fenséges ital
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Romain Maurice

Mikor és hogyan kell whiskyt inni?

A whisky fogyasztása előtt fontos tudni, hogy melyik a legjobb napszak ehhez. A tapasztalt sommelier-k úgy vélik, hogy csak az este alkalmas az élvezetére. Kötelező feltétel, hogy az italt 18-20 °C-ra hűtsük le, különben bármelyik, még a legdrágább példány is kellemetlen alkoholízű lesz. Nem szükséges az üveget hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten is elfogadható. A legsikeresebb whiskyspohár a Rox, Old Fashioned vagy rövid szárú borospohár – írja a Sports.kz.

Az ital csodálatos ízét és illatát az 5S szabály betartásával élheti át teljes mértékben:

– látás – értékelje a whiskyt a poharat a fény felé fordítva;

– szaglás – szagolja meg az aromás csokor belélegzésével;

– swish – ízlelje meg úgy, hogy egy kis kortyot vesz és a szájában tartja az italt;

– lenyelni – lenyelni, érezve az utóízt;

– fröccsenés – adjunk hozzá egy csepp vizet, és kortyoljunk újra, értékelve az ízváltozást.

Az utolsó pont egyébként nem kötelező, de a skótok, mint az ilyen típusú alkohol igazi ismerői, azt javasolják, hogy a pontokat maradéktalanul kövessük.

Mit lehet és mit nem lehet whiskyvel inni?

Nagyon meg kell próbálnia, hogy találjon valakit, aki azt tanácsolja, hogy hígítsa az italt más folyadékkal – a legtöbb ínyenc még mindig ragaszkodik ahhoz a lehetőséghez, hogy tiszta formában kóstolja meg. Ennek ellenére nem mindenki áll készen arra, hogy így fogyassza, de nem tudják, mivel ihatnák a whiskyt, kivéve a kólát. A kiegészítő ital kiválasztása az alkohol típusától függ:

– Single Malt – víz;

– whisky – gyümölcs– és bogyós gyümölcslevek;

– kukoricawhisky – szénsavas italok.

Az első esetben hígításra van szükség, hogy kissé lágyítsuk a túl fanyar ízt és csökkentsük az erősséget. A második esetben, a scotch esetében a gyümölcslé hozzáadása megengedett, ha ritka gabonából készült whiskykről van szó, de csak az alkohol és a gyümölcslé 3:1 arányában. A kevert skót whiskyfajtákat soha nem szabad semmivel sem hígítani – az ital gazdag és összetett illatát könnyen elronthatják a harmadik féltől származó ízek.

Átveheti az általában whiskyvel kávézni szokott írek élményét is, a forró italt lazító alkohollal kiegészítve.

Amit biztosan nem keverhet whiskyvel, azok a citruslevek.

Érdekesség: a skótok szerint egyáltalán nem lehet jeget adni a whiskyhez, mert az ital először lehűl, de aztán a tenyérről és az ujjakról újra felmelegszik – jobb, ha speciális hűtőköveket használunk. Az a tény pedig, hogy a jég negatívan hat az ital ízére, egyáltalán nem zavarja ugyanezeket az amerikaiakat, így az USA-ban nyugodtan dobnak néhány kocka fagyasztott vizet a bourbonos pohárba.

Mi a legjobb módja annak, hogy a whiskyt tiszta formában fogyasszuk?

Azoknak, akik nem ihatnak erős alkoholt tiszta formában, emlékezniük kell arra, hogy az igazi ínyencek mit vesznek a whiskyhez snacknek, hogy ne rontsák el az ital ízét és értékeljék annak minőségét.

Egy tábla étcsokoládé, alma vagy körte, csirke- és nyúlhús jól illik a single malt vagy a kevert fajtákhoz. Azok, akik rozsos whiskyt isznak, imádni fogják a füstölt halakkal való kombinációját. A grillezett sertéshús tökéletesen megmutatja a skót whisky ízét, a marhahús pedig jobban illik a füstös szigeti whiskyhez. A ma tárgyalt alkoholos italok minden fajtájához univerzális választás lenne a sajt – gyors, egyszerű és finom.

Ezek a termékek nem ajánlottak a whisky mellé:

– édességek;

– sütemények;

– fűszeres ételek;

– zsíros sült húsok;

– savanyúságok és pácok;

– ecetes ételek.

Milyen snack jó a whisky kólával?

Azok, akik inkább szénsavas vízzel hígítják az alkoholt, nem lesz felesleges megjegyezni, hogy mit kell rágcsálni a whiskyt, hogy ne legyenek másnaposak, mivel a kóla fokozhatja az alkohol hatását, és a gyors mérgezés okozójává válhat.

A legjobb gasztronómiai párosításnak tekinthető:

– sajt;

– sushi;

– vörös hal;

– tenger gyümölcsei;

– bajor kolbász;

– csokoládé;

– bárány– és marhahús.

Ha gyümölcsöt szeretne felszolgálni, a dinnye az ideális választás. Képes lesz tompítani a whisky és a kóla sokrétű ízét, és kiegészíteni a két ital egyedülálló párosát.

Kapcsolódó írásaink