Montázs
Az ital, amitől a szúnyogok „zabálni” fogják
Szagláson keresztül találják meg az áldozataikat

A szúnyogok szagláson keresztül találják meg az áldozataikat. A National Geographic beszámolója szerint Thierry Lefevre több ezer szúnyogot árasztott el emberi szagokkal, így sikerült kapcsolatot találnia a sörivók és a szúnyogcsípések között. Lefevre 43 férfit toborzott a nyugat-afrikai Burkina Fasóból, és két lezárt szabadtéri sátor egyikébe küldte őket. Az egyik sátor üresen állt, a másikban azonban az önkéntesek vagy egy liter vizet vagy egy liter sört ittak – írja a Life.hu.
Egy ventilátor különböző csöveken keresztül elkezdte pumpálni a levegőt egy-egy szúnyogokkal teli pohárba. A rovaroknak ezután nehéz döntést kellett hozniuk: választaniuk kellett, melyik sátorra rontanak rá. Természetesen a vizsgálatot végzők nem engedték, hogy meg is csípjék reménybeli áldozataikat a maláriát terjesztő szúnyogok, még azelőtt elkapták azokat, hogy célt értek volna.
A kísérlet azonban fontos volt, mivel Lefevre kimutatta, hogy egy sörivó szaga 15 perccel egy liter sör lehúzása után 65 százalékkal növelte a csövekbe repülni hajlamos szúnyogok arányát. Sőt, ami még ennél is fontosabb, hogy a vizet ivók szaga nem volt hatással a rovarokra, ahogy a sör előtt a másik sátor sem vonzotta különösebben a szúnyogokat.
De mi az, ami a sörivó emberekben annyira hívogató a szúnyogok számára? A kérdés valójában megválaszolatlan marad. Valami a szagban vonzza a szúnyogokat, de a szakértők még nem jöttek rá, hogy mi az, és miért. A sors iróniája, hogy bár a szúnyogokat vonzza a testhő is, a sör csökkenti a testhőmérsékletét.
Van azonban néhány nem túl szoros összefüggést mutató dolog, ami további magyarázatot adhat. A szúnyogok mindig sötétben csapnak le, ami valószínűleg egybeesik a sörfogyasztás idejével. A nagy mennyiségű ital fogyasztása elnyomhatja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy sebezhetőbb a szúnyog által hordozott betegséggel szemben.
Lefevre azonban megdöbbentő elmélettel állt elő: szerinte a szúnyogok talán természetes módon fejlődtek úgy, hogy kedvelik a sörivó ember szagát, ám azt elismerte, hogy ennek bizonyítására további vizsgálatokra van szükség.