Montázs

Kiderült, mi okozta a hatalmas robbanást Olaszországban

Elba szigetén nem most hallott először a lakosság különös hanghatással járó robbanásokat

Nem földmozgás, hanem egy becsapódó meteorit okozhatott sokak által földrengésnek vélt hangrobbanást az Olaszországhoz tartozó Elba szigetének térségében – közölték pénteken olasz geofizikai szakértők, számol be az origo.hu.

Kiderült, mi okozta a hatalmas robbanást Olaszországban
Becsapódó meteorit a föld légkörében (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A csütörtök délután, helyi idő szerint 14 óra 30 perckor bekövetkezett, „hanghatással járó szeizmikus eseményről” a szigeten található Campo nell’Elba város számolt be elsőként Facebook-oldalán, és olyan jelenségnek nevezte, „amelyet mindenki érzékelt”. A természeti eseményt Olaszország teljes toszkánai partvidékén és a tartomány egyes belső területein, valamint a közelben található francia szigeten, Korzikán is érezték. Eugenio Giani, az Elba szigetét is felügyelő Toszkána tartomány elnöke első reagálásában földrengést említett, de a Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szakvéleményét követően ezt visszavonta.

A szeizmikus mérések földrengést észleltek Elba szigetének térségében. Az első adatok szerint becsapódó meteorit okozta a hangrobbanást és a földmozgást is
A szeizmikus mérések földrengést észleltek Elba szigetének térségében. Az első adatok szerint a becsapódó meteorit okozta a hangrobbanást és a földmozgást is
Fotó: Facebook/

A közösségi médiában tett újabb bejelentésében már azt írta, hogy „a földrengés ténye még nem nyert megerősítést”. Toszkána tartomány geofizikai intézete és a firenzei egyetem az eset kapcsán kiadott közös közleményében azt írta, hogy egy másodpercenként 600 kilométeres sebességű „rengés” történt, hozzátéve azonban, hogy a mért adatok alapján ezt leginkább egy becsapódó meteorit okozhatta.

Az olasz polgári védelem egy névtelenséget kérő munkatársa ugyanakkor a Corriere della Sera című olasz napilapnak azt mondta, hogy a hatalmas robaj valószínűleg egy repülőgéptől származott, mert ha meteorit csapódott volna be, azt érzékelték volna a szeizmográfok. Az olasz légierő azonban már a tartományi elnök nyilatkozata után közölte, hogy „légi incidens” nem történt.

A Corriere della Sera arra is felhívta a figyelmet, hogy Elba szigetén nem most hallott először a lakosság különös hanghatással járó robbanásokat: felidézték, hogy hasonló események történtek 2012-ben, 2016-ban és 2023-ban is, ezek okára a mai napig sincs magyarázat.

Kapcsolódó írásaink