Montázs

Melyik a világ leggazdagabb országa?

Nos, ez attól függ, hogy mit értünk ez alatt

Azt kérdezni, hogy melyik ország a leggazdagabb, olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy mi a legjobb vacsora receptje: értelmes kérdésnek hangzik, egészen addig, amíg meg nem próbáljuk megválaszolni – ekkor rájövünk, hogy néhány igen fontos összefüggés kimaradt – írja az IFLScience.

Melyik a világ leggazdagabb országa?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Persze, általában azt hisszük, hogy tudjuk, mit jelent: melyik nemzetnek, ha összeadjuk a teljes vagyonát és levonjuk a kötelezettségeit, marad a végén a legnagyobb szám? És ez mindenképpen egy módja egy ország gazdagságának mérésére – de nem ez az egyetlen módszer.

A leggazdagabb ország a háztartások teljes vagyona alapján

Nézzük először is ezt a mérőszámot: egy ország vagyonának teljes nettó értéke mínusz a kötelezettségek teljes értéke. E mércével mérve valószínűleg nem lepődik meg, ha megtudja, hogy a UBS Global Wealth Report 2023 szerint az USA viszi a prímet, csaknem 140 billió dolláros összvagyonával.

A második leggazdagabb ország, Kína – egy viszonylag szegényes ország, amely mindössze 84 billió dollárral rendelkezik. Ez több, mint az egész európai kontinens, sőt; csak Ázsia egésze előzi meg.

Leggazdagabb ország az egy főre jutó átlagos vagyon alapján

Az, hogy egy ország a nemzetközi pénzügyi rangsorok élén áll, még nem jelenti azt, hogy az ott élők számára paradicsom. Ha az egy főre jutó átlagos vagyont nézzük – vagyis azt az átlagos vagyonmennyiséget, amellyel az adott ország minden egyes lakosa rendelkezik –, akkor egészen más a helyzet, és az első helyet nem más, mint Svájc foglalja el.

Ennek a kis, köztudottan semleges országnak polgárai átlagosan valamivel több mint 685 ezer dollárral rendelkeznek fejenként – ez jóval több, mint az „átlagos” amerikaiak 551 ezer dollárja. És attól függően, hogy melyik forrást nézzük, van egy másik ország is, amely az egy főre jutó átlagos vagyon tekintetében megelőzi a jó öreg Amerikai Egyesült Államokat: a Statista adatszakértői szerint az aprócska Luxemburg átlagosan majdnem 586 ezer dollárral büszkélkedhet.

Leggazdagabb ország az egy főre jutó átlagos vagyon alapján

Az átlagos vagyonhoz szorosan kapcsolódik az egy főre jutó medián vagyon – vagyis az, hogy ki mekkora vagyonnal rendelkezik pontosan. Ezt az elméleti polgárt úgy határozzák meg, hogy pontosan annyi ember van az országban, aki gazdagabb nála, mint ahány szegényebb nála – és így az átlagos vagyonnal ellentétben ez a szám kevésbé hajlamos arra, hogy a csúcson lévő néhány ultragazdag ember torzítsa.

Ezzel a mérőszámmal az USA még a top tízbe sem került be, a Global Wealth Report szerint a 13. helyen áll. A lista élén Belgium áll, amelynek átlagpolgára alig 250 ezer dollárral rendelkezik; a következő a listán Ausztrália, a tavalyi első helyről lemaradva; a harmadik helyen pedig Hongkong áll.

A legtöbb milliárdossal rendelkező ország

Attól függően, hogy kit kérdezünk, vagy az Egyesült Államokban van a legtöbb milliárdos, ahol 813 személy szerepel a listán – vagy pedig Kínában, ahol 814-en vannak. Az Egyesült Államokban egyre nő a milliárdosok száma, míg Kína jelenleg évről évre veszít milliárdosokat.

A legalacsonyabb szegénységi rátával rendelkező ország

Az, hogy az országában van a legtöbb milliárdos azt dicsekvésnek is felfogható, a legtöbben sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek szegénységbe. Melyik országban van erre a legkisebb esély?

Erre fogadni mernénk, hogy nem fogja kitalálni: Szlovénia. „Olyan gyakorlatok bevezetésével, mint az ingyenes óvodai nevelés, Szlovénia a világ egyik legalacsonyabb szegénységi rátával rendelkező országává vált – magyarázza az Insider Monkey pénzügyi weboldal. – Ezért is áll az első helyen a listánkon.”

Kapcsolódó írásaink

Árt vagy használ a technika?

ĀAz etikai iránymutatások, a jogi keretek és az oktatás segíthetnek abban, hogy a technológia pozitív hatásai domináljanak