Montázs

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek léteznek

Egy kutató lemerészkedett a Pokol kapujába

A Darvaza kráterben a kutató földönkívüliek nyomaira bukkant – írja a bors.hu.

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek léteznek
A Darvaza kráterben földönkívüliek nyomaira bukkant
Fotó: NorthFoto

Egy kutató szembeszállt minden félelemmel, és lemerészkedett a Darvaza-gázkráterbe, amelyet a Pokol kapujának is hívnak. Ott olyan jelekre bukkant, amelyek bizonyítják, léteznek földönkívüliek az univerzumban.

A Darvaza-gázkráter a Pokol kapuja néven elhíresült izzó gödör Türkmenisztánban. A kráter egy geológiai kutatófúrásnak köszönhetően született még a szovjet időkben: olajat kerestek 1971-ben, amikor egyszer csak beomlott a talaj a fúrótorony alatt, és egy nagy kráter keletkezett, mivel egy föld alatti gázlencsét talált el a fúró. Azért, hogy ne távozzanak mérgező gázok, begyújtották a kráterből szivárgó gázt, abban bízva, hogy ez hamarosan elfogyasztja a rendelkezésre álló mennyiséget – azonban még öt évtizeddel később is izzik a kráter belseje.

A történet egy másik, a helyi türkmén geológusok által ismert verziója szerint a kráter még az 1960-as években, de hasonló módon keletkezett, ám e változat szerint csak az 1980-as években gyújtották be. Sajnos egyik változatra sincs írott bizonyíték.

A Karakum-sivatag magányában álló Darvaza- (vagy más néven Derweze-) kráter mintegy 70 méter átmérőjű és 30 méter mély, és nincs is egyedül: két hasonló módon keletkezett kráter van a közelben, ám azok nem lángolnak. A helyszín ma turistalátványosság.

George Kourounis kanadai felfedező volt az első ember, aki leereszkedett a kráterbe, ahol a hőmérséklet eléri az ezer fokot. A küldetést a National Geographic támogatta, és Kourounis egyedi kevlar páncélt viselt, hogy megvédje a pokoltól.

A cél az volt, hogy a gödör aljáról mintát vegyenek. Kourounis akkor ezt magyarázta: „A küldetés legfontosabb része és az egész expedíció mögött az volt, hogy mintát vegyünk az alján lévő talajból – alapvetően homokból –, és megnézzük, nem él-e extremofil baktérium a területen, amely támpontokat adhat nekünk az alapvető élethez ezekben a szélsőséges környezetben. Vannak bolygók, amelyeket a Naprendszerünkön kívül fedeztek fel, és amelyeknek nagyon forró, metánban gazdag környezetük van, hasonló a kráterhez. Tehát lényegében idegen életet kerestünk itt a Földön.”

A darvazai gázkrátermintákat ezután dr. Stefan Green mikrobiológusnak adták, aki felfedezte, hogy néhány fajta baktérium él a gödörben. Dr. Stefan azt mondta, hogy „burjánzanak” a perzselő hőmérséklet ellenére is – ami azt jelenti, hogy létezhet élet különböző bolygókon, hasonló körülmények között.

Kapcsolódó írásaink