Montázs

Még a Mikulásnak is van kedvenc focicsapata

A gyerekek kedvenc piros ruhásáról még egy focicsapatot is elneveztek, sőt, az igazi Mikulás olykor még a meccsükre is kilátogat

Általában barátságos, haveri focitornákon jön elő, hogy egy híres ember után nevezze el valaki a csapatát, azonban van néhány kivétel a világon, amely csak erősíti a szabályt. Az egyiket nagyon jól ismerjük a Puskás Akadémia képében, és ez magyarázható is azzal, hogy egy futballista volt a névadó. Az alábbiakban azonban a másik esetről lesz szó – írja a Firstclass.hu.

Még a Mikulásnak is van kedvenc focicsapata
FC Santa Claus
Fotó: Facebook/FC Santa Claus

A finnországi Rovaniemi ugyanis az FC Santa Claus, vagyis a Mikulásról elnevezett klub otthona. A városban lakik a piros ruhás ajándékosztó is, így a névegyezés nem véletlen, de mégis különleges, hogy egy csapatot így neveznek el. Minderre még az 1992-es alapításkor került sor: hivatalos névhasználati engedélyt is kértek Joulupukkitól, az igazi finn szakállastól, aki belement a dologba.

A névadás nem titkolt célja volt a figyelemfelkeltés, ami be is jött: világszerte vannak rajongóik még annak ellenére is, hogy az alapítás óta eltelt 31 évben kétszer is csődbe ment, és az alapjaitól kellett újjáépíteni a csapatot, legutóbb 2021-ben. Még saját legendát is költöttek, miért is van a Mikulásnak csapata: eszerint a manók alapították a klubot, akik labdát rugdostak a hóban, amikor épp nem ajándékokat csomagoltak.

A jelenleg a finn ötödosztályban vitézkedő egyesületnek a Mikulás mindig is a tiszteletbeli edzője lesz, ráadásul minden szezon első meccsére ki is látogat tavasszal.

A mezük természetesen nem is lehet más, mint piros színű, némi fehérrel kiegészítve, vendégségben a piros felsőt fehérre cserélik. Több jótékonysági megmozdulásban is részt vesz a klub, például szorosan együttműködnek az UNICEF-fel, akiket a mezeladásokból származó bevétel egy részével támogatnak.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink