Montázs

Madarak százait gyilkolja ez az épület

A szakértők szerint többtucatnyi faj volt érintett

Csaknem ezer madár halt meg, miután nekicsapódtak egy vakító, mesterséges fénnyel megvilágított chicagói épületnek – írja az IFLScience, számol be a 24.hu.

Madarak százait gyilkolja ez az épület
McCormick Place
Fotó: NorthFoto

A szerencsétlenség a McCormick Place Lakeside Centernél történt október 5-én, a beszámolók alapján pedig nagyjából 960 vándormadár csapódott az átlátszó üvegépületnek. A szakértők szerint többtucatnyi faj volt érintett, ám a legnagyobb számban billegető lombjárók és sárgafarú lombjárók tetemeire találtak rá.

Objektum doboz

A legtöbb madár éjszaka vonul, azonban a mesterséges világítás rontja az éjszakai navigációjukat, ami sok esetben a fényvisszaverős felületekkel vagy üvegépületekkel való ütközésekhez vezet.

Nem ez az első eset, hogy a McCormick Place üveggel borított épületének fényeit okolják a vándormadarak tömeges pusztulásáért. A Field Museum szerint önkénteseik a tavaszi és őszi vonulási szezonban is rendre találnak tetemeket a hajnali órákban. Az épület tulajdonosa elismerte a felelősségét, és jelezte, szakértőkkel konzultál annak érdekében, hogy meghatározzák a legjobb megoldást.

Kapcsolódó írásaink