Montázs

Hátborzongató fotót készített egy iPhone

Bárki megdöbbenne, ha egy fotón, amely egy tükör előtt készült, nem az arcképe látszana a tükörben

Nem akart hinni a szemének egy iPhone 15 tulajdonosa, miután meglátta az egyik, okostelefonjával készített fotót. Természetfeletti jelenség? Bár annak tűnhet, megvan rá a magyarázat – írja a Hvg.hu.

Hátborzongató fotót készített egy iPhone
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Bárki megdöbbenne, ha egy fotón, amely egy tükör előtt készült, nem az látszana a tükörben, mint ami az előtte álló személyen. Valami ilyesmi történt egy éppen az esküvői ruháját próbáló Tessa Coatesszel is, akit két tükör előtt fényképeztek. Amint az az Instagramra felkerült képen is látható, a tükrök nem ugyanazt mutatják, a karok egészen másképp vannak a tükörképeken, mint a valóságban.

Igazi fotótól van szó, amelyet nem változtattak meg semmilyen képszerkesztővel. Érthető, hogy a képen szereplő hölgy is majdnem frászt kapott, amikor meglátta. Hiba van a Mátixban? Természetesen nincs szó semmiféle természetfelettiről, annál inkább arról, hogy a telefonok kamerái nem tökéletesek. Az Engadget részletezte is a jelenség hátterét.

j
Az ominózus fotó
Fotó: Instagram/Tessa Coates

A magyarázat abban rejlik, ahogyan a modern okostelefon-kamerák a fényképezést kezelik. Amikor rákattintunk a kameragombra, több milliárd számítási művelet megy végbe pillanatok alatt. Ebben az esetben az Apple szoftvere nem vette észre, hogy tükör van a felvételen, ezért a téma minden verzióját három különböző emberként kezelte. A hölgy mozgott a fénykép készítésének pillanatában, így az algoritmus kissé összezavarodott, és több képből fűzte össze a képet. A végeredmény? Nos, ez látható a fenti képen. Ha három különböző emberről vett volna szó egy tükör helyett, minden rendben lett volna.

Nem egyedi jelenségről van szó, olyannyira nem, hogy még egy olyan TikTok-trend is van, amelyben a felhasználók éppen az említett jelenséget, az algoritmus akadozásait kihasználva mindenféle vicces fotót készítenek tükör előtt.

Kapcsolódó írásaink