Montázs

A világ legjobb panorámáját kínálja ez a nyilvános vécé

Norvégia látványos turistaútjain szinte bárhol érdemes megállni, és elidőzve bámulni a zord, mégis fenséges tájat

A fjordok, a tenger hullámai megunhatatlanok, télen pedig a sarki fényt, nyáron a fehér éjszakákat lehet vadászni a messzi északon – írja a Firstclass.hu.

A világ legjobb panorámáját kínálja ez a nyilvános vécé
Norvégiában található a világ legszebb panorámáját kínáló nyilvános toalett
Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding RF/Michael Runkel

A norvégok pedig megadják a módját, ezek az útvonalak rendkívüli figyelemmel karbantartott, ápolt és fejlesztett turisztikai létesítmények. Innen nézve már az is nagy szó, hogy tisztességes, használható, ingyenes nyilvános vécét telepítettek a gyéren lakott területre, de a norvégok ezt sem intézték el egy konténerrel.

A táj megcsúfolása lenne egy konténerbudi, ők inkább beleadtak apait-anyait, hogy összehozzák a világ egyik legjobb kilátásával büszkélkedő illemhelyet. Uredplassen az Fv17-es, part mentén futó, 630 kilométeres útszakasz egyik pihenőhelye, ide építették a rendhagyó nyilvános vécét. Az épület minimalista, betonból és üvegből, mégis beleillik a környezetbe, formája a tenger hullámait idézi, éjjel pedig látványos fényekkel világítják meg.

II. világháborúhoz köthető emléke is van a helynek, itt ugyanis egy emlékhelyet alakítottak ki a norvég Uredd tengeralattjáró legénysége előtt tisztelegve. A magyarul Rettenthetetlen nevű tengeralattjárót a háború alatt 1943-ban aknára futva süllyedt el, 42 tengerész lelte halálát a norvég partoknál.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink