Montázs

Eladó a zenészlegenda kincset érő gitárgyűjteménye

A Christie’s a 20. század egyik meghatározó gitárlegendájának gyűjteményét nyitja meg a nagyközönség előtt

Mark Knopfler, a Dire Straits énekese, szövegírója és gitárosa igazán különleges darabokkal büszkélkedhet, amelyek értékét tovább növeli, hogy ő valaha a kezében tartotta ezeket a hangszereket – írja a firstclass.hu.

Eladó a zenészlegenda kincset érő gitárgyűjteménye
Mark Knopfler
Fotó: NorthFoto

A tehetős rajongók több mint 120 gitárra, erősítőre licitálhatnak majd, amelyek bemutatják, felöleik a fél évszázados, gazdag zenei karrier legnagyobb mérföldköveit. Ezekkel a hangszerekkel, felszerelésekkel születtek a Dire Straits legnagyobb slágerei, a szólóalbumok és a filmzenék is.

Mark Knopfler igazi újítóként és zenei felfedezőként mindig az egyedi hangzásra törekedett, a virtuóz, ujjal pengető gitárjátékához a Fender, Gibson, Gretsch, Martin gyártóktól választotta ki a számára legérdekesebb darabokat, valamint akadtak egyedi építésű, kizárólag számára készített hangszerek is.

A teljes bevételt negyedét egyenlő arányban osztják fel, és olyan jótékonysági szervezeteknek adományozzák, amelyeket Knopfler évek óta támogat. A kalapács alá kerülő tárgyak értéke 300 és 500 000 font (130 ezer–218 millió forint) között mozog, így a rajongók és gyűjtők széles köre vehet részt a liciten. A kiemelt darabok december 9. és 13. között lesznek megtekinthetők New Yorkban, majd a teljes kollekciót a Christie’s londoni székhelyén 2024. január 19. és 30. között állítják ki.

Rengeteg érdekes tétel akad az aukcióra szánt hangszerek között. Ilyen Knopfler 1983-as „Les Paul Standard ’59 Reissue” típusú gitárja, amit a Money For Nothing felvételéhez használtak a Dire Straits 1985-ös Brothers In Arms albumán, valamint az azt követő turnén és az 1985-ös Live Aid-koncerten, amikor a Dire Straits a Money For Nothingot adta elő Sting közreműködésével.

Kapcsolódó írásaink