Montázs

Catherine Deneuve a nőiesség megtestesítője szuperhős lett

Hűvös szépsége, híres eleganciája fiatal kora óta mindenkit lenyűgözött, híres sztárok versengtek érte, de ö egy életen át a szeretője volt a szerelmének

A színésznő nyolcvanévesen sem tervez nyugdíjba vonulni. Bár eddig nem éppen a fantasyfilmjeiről volt híres, most a Marvel-képregények egyik szuperhőseként is kipróbálja magát – igaz, csak a hangját kölcsönzi egy produkció­ban a már idős Fekete Özvegynek. De a nézők szeme elől sem tűnik el: az egykori francia elnök, Jacques Chirac feleségét, Bernadette-et játssza készülő filmjében – írta meg a story.hu

Catherine Deneuve a nőiesség megtestesítője szuperhős lett
Catherine Deneuve
Fotó: PIERRE GUILLAUD / AFP

2017-ben halt meg az énekes-színész Johnny­ Hallyday, akit hazájában sokan a francia Elvis Presley-nek neveztek. Egy néhány éve megjelent megemlékezésből derült ki, hogy a színésznőt egy életen át tartó titkos viszony fűzte a férfihoz. Alig 18 évesen jöttek össze egy forgatáson, és kapcsolatuk kitartott Hallyday haláláig: ötven éven át rendszeresen ágyba bújtak egymással, dacára annak, hogy jó pár más szerelem és – nem mellesleg – házasság is volt mindkettőjük életében.

Catherine Deneuve és Johnny Hallyday
Catherine Deneuve és Johnny Hallyday
Fotó: Francos Films / Incei Film / Collection ChristopheL via AFP

A nővére helyett futott be?

Françoise Dorléac ugyanolyan lenyűgöző szőke szépség és tehetséges színésznő volt, mint ­Catherine. Másfél évvel volt idősebb nála, és testvérként nagyon közel álltak egymáshoz, közös filmben is szerepeltek. Nővére a világhír küszöbén állt, amikor 1967-ben alig 25 évesen meghalt egy tragikus autóbalesetben, miközben épp a húgával közös nyaralásról sietett bérelt Renault-jával a nizzai repülőtérre. Ezt a csapást Deneuve soha nem tudta igazán kiheverni, és fantasztikus karrierjével egy kicsit talán a nővére sorsát teljesítette be.

A szingli nagymama

Deneuve-nek két gyereke született: a ma 60 éves Christian a rendező Roger Vadimtól, az 51 éves Chiara pedig olasz színészkollégájától, Marcello Mastroiannitól. Bár férjhez egyikükhöz sem ment, mindkettőjükkel évekig élt együtt. Fiától három, lányától két unokája van. Ami a szerelmi életét illeti, a 90-es évek óta nem tudni tartós párkapcsolatáról. Utolsó élettársa, a tévés guru Pierre Lescure máig közel áll hozzá.

Yves Saint Laurent­ múzsája volt

Hűvös szépsége, híres eleganciája fiatal kora óta mindenkit lenyűgözött. Nemcsak a híres divattervező, Yves Saint Laurent­ múzsája volt, de egy időben róla mintázták a francia köztársaságot szimbolizáló nőalakot, Marianne-t. Kétszer levetkőzött a Playboyban, és a Chanel No5 parfüm, illetve híres kozmetikai márkák reklámarcaként jelentősen megnövelte az eladásokat.

Visszatért a stroke után

2019-ben egy forgatásról rohant vele a sürgősségire a mentő, miután stroke-ot kapott. Bár öt hétig kórházban volt, csodával határos módon semmilyen maradandó károsodást nem szenvedett, de a betegség így is megváltoztatta az életét. „Egészen addig örökmozgó voltam, sosem álltam le. Ám ez intő jel volt, azóta sokkal jobban megnézem, milyen szerepre bólintok rá, és hogy mivel töltöm az időmet, tudom, hogy nincs már belőle olyan sok hátra” – árulta el.

Híres sztárok versengtek érte

Fénykorában rengeteget cikkeztek a színésznő változatos szerelmi életéről, és ha hinni lehet a beszámolóknak, jó pár híres férfival volt viszonya. Holly­woodi sztárokkal is, közéjük tartozik Clint Eastwood, Franco Nero, Burt Reynolds, sőt állítólag John Travolta is. De a leghíresebb rendezők sem tudtak ellenállni neki: Roman Polanski, François Truffaut vagy Milos Forman is a hódolója volt.

Kapcsolódó írásaink