Montázs

Hajszínünk árulkodhat egészségi állapotunkról

Több oka is lehet annak, ha őszülni kezdünk

Ha valakinél túl korán kezdenek megjelenni az ősz hajszálak, az vitamin-, illetve valamilyen nyomelem hiányra utalhat – írta meg a nyugdijasok.hu.

Hajszínünk árulkodhat egészségi állapotunkról
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A korai őszülés mögött álló okok:

  • krónikus gyomorhurut, ami főként a gluténérzékenyeknél alakul ki;
  • belső elválasztású mirigyek megbetegedése, aminek következtében felborul a hormonháztartás;
  • vérszegénység;
  • vitamin és ásványi anyagok hiánya;

Vitaminok, nyomelemek, amelyek megállítják az őszülést:

  • B12-vitamin;
  • réz;
  • a folsavból kinyert para-amino-benzoesav;
  • figyeljünk oda az étkezésre, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt;
  • kerüljük a méreganyagokat tartalmazó élelmiszereket;

Minden szőrtüszőnk pigmentet tartalmaz, ez adja a hajunk színét. Ahogy öregszünk, egyre kevesebb pigmentet termelünk, ami ősz hajat eredményez. A bőrgyógyászok erre általában az 50-50-50- szabályt alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy az 50 éves lakosság 50 százalékának legalább 50 százalékban ősz a haja.

A fehér emberek általánosságban a harmincas éveik közepén, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, az afrikai és amerikaiak pedig a negyvenes éveikben kezdenek el őszülni. Ha viszont valakinek a referenciaértékeknél hamarabb színeződik el a haja, az táplálkozási egyensúlytalanságot jelezhet.

Oxidatív stressz

A hajhagymák kis mennyiségű hidrogén-peroxidot termelnek, amit évek óta a haj fényesítésére, fehérítésére használnak a szépségiparban. Ha azonban a hidrogén-peroxid felhalmozódás következik be, akkor a hajszín elhalványulhat. Ez az úgynevezett oxidatív stressz, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. A túltermelést csak speciális eljárással lehet kezelni.

Dohányzás

Egy 2013-as kutatás szerint a dohányosoknál két és félszer akkora az őszülés kialakulás esélye, mint azoknál, akik nem cigarettáznak. Sőt a cigarettában lévő kémiai anyagok le is bonthatják a hajsejteket, ami kopaszodáshoz vezethet.
És végül még egy fontos tényező: ha szüleink, nagyszüleink korán őszültek, akkor sok jóval mi sem számolhatunk.

Hagymalével az őszülés ellen

A hagymából kinyert lé is segít megelőzni a haj korai őszülését, mivel rezet és ként is tartalmaz, valamint segít megakadályozni a szervezetben lévő gombás betegségek előretörését is.

Érdemes hetente két-három alkalommal bekenni hagymalével a hajat, amely így táplálja a sejteket, és segít megelőzni a korai őszülést. Hagyd a hajadon legkevesebb fél órát a hagyma levét, majd utána moss samponnal hajat.

Kapcsolódó írásaink