Montázs
A világ legdrágább fűszere
Többet ér, mint az arany

A fűszer a sáfránykrokusz (Crocus sativus) lila virágaiból származik. A virág női szaporítórendszerének részeként a virágport hordozó élénk narancssárga stigmaként indul, majd később a világ legértékesebb fűszerévé válik. Miért olyan drága? Részben azért, mert a betakarítása abszolút rémálom.
A sáfrányt a virág közepén található három porzóból szedik, és ezeket kézzel kell leszedni. Ez azt jelenti, hogy egyetlen font sáfrányért akár 75 ezer virágot kell leszedni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a virág az évnek csak néhány rövid hetében virágzik a világ bizonyos részein, a művelet még trükkösebbé válik.
Miután leszedték őket, hihetetlenül törékenyek, ezért és óvatosan kell kezelni őket, ami még bonyolultabbá és költségesebbé teszi a termesztési folyamatot. A bibék ezután tálcákra terítve és lassan, faszéntűzön szárítva alakulnak át az ismertebb, kiszárított sáfrány formájává. Ez is növeli a költségeket, mivel ez egy időigényes folyamat, amelyet nem lehet siettetni.
A valódi sáfrány piaci ára fontonként kétezer és tízezer dollár között mozog, így talán nem meglepő, hogy számos hamisított alternatíva létezik. A festett kukoricaselyemtől kezdve a sáfrányvirágon, a répaszálon és a sima, régi, piros papírdarabokon át mindent sáfránynak adtak ki, míg az őrölt sáfrányt gyakran keverik kurkumával, kéreggel vagy paprikával – ami önmagában is érdekes fűszer, hiszen meglepően kevesen tudják, miből készül a paprika.
Az autentikus, jó minőségű sáfrány kulcsa az aromájában rejlik, ami azt jelenti, hogy a gyártási folyamat során magas követelményeket támasztanak vele szemben, és a silányabb minőségű sáfrány nem kerülhet a végső fűszerbe. Ezt az aromát nem könnyű megőrizni, mert a sáfrány csak rövid ideig eltartható, és megfelelően kell tárolni.
A főzésben keresett, enyhén édes, földes íze miatt, amely különleges aromát és ízt kölcsönöz az ételeknek. Aranyszínűre színezi az ételeket, az olyan rizsételeknél, mint a biriyani, valamint bizonyos desszerteknél is találkozhatunk vele.
Szerencsére a világ legdrágább fűszerének árcédulája ijesztő, de egy kis mennyiség is elég, szóval fogyasszon belőle!