Montázs

Órák alatt kilókat adott le a fogyás világrekordere – VIDEÓ

Durva dolgot állít magáról egy orosz nyugdíjas

Ismerve az előéletét, hihetőnek is tűnik teljesítménye: pár óra alatt tizenegy kilót fogyott – írja a Firstclass.hu.

Órák alatt kilókat adott le a fogyás világrekordere – VIDEÓ
Fotó: NorthFoto

A Guinness Rekordok Könyve annyi őrült csúccsal van tele, hogy a sorba akár beférhetne a gyors fogyás is, azaz a minél rövidebb idő alatt leadott minél több tömeg rekordja. Ez azonban szembemegy a Guinness elvével, akik kategorikusan elutasítják az életveszélyt magában hordozó rekordkísérletet.

Guinness-rekorder tehát biztosan nem lesz Bahama Aigubovból, azonban a 69 éves dagesztáni nyugdíjas így is világrekordernek tartja magát. Korábbi teljesítményéről az orosz rekordok könyve is megemlékezett, 2019-ben ugyanis sikerült leadnia egy ötórás futóverseny alatt 9,3 kilót.

Nemrég azonban ezt is túlszárnyalta: a helyi média arról számolt be, hogy egy 2,5 órás, 21 kilométeres futóversenyen 11,1 kilót adott le.

Arról nincs infó, hogy hány kiló volt a rajtnál, és mennyit mértek nála a célban, az orosz sajtó csak annyit írt, hogy kb. 90 kiló szokott lenni az alapsúlya a rekordernek, és onnan tud lemenni nagyjából 70-ig. Elsőre eléggé hihetetlennek tűnik így a sztori, azonban ha több szempontból nézzük a történetet, akár meg is valósítható a szinte emberfeletti teljesítmény. Aigubov korábban számos küzdősportban kipróbálta magát: dzsúdózott, szambózott, kötött- és szabadfogású birkózásban is remekelt, orosz, Európa- és világbajnoki címet is szerzett.

Ezeknél a sportágaknál a súlycsoportok miatt komolyan oda kell figyelni a testtömegre, ebben rengeteg tapasztalatot szerezhetett Aigubov: el is mondta jelenlegi rekordja kapcsán, hogy régen egy verseny előtt akár 17 kilót is le tudott adni, igaz, azt nem órák alatt tette. Figyelembe véve ezt, valamint feltételezve azt, hogy a 2019-es rekord valóban hitelesített, és csak így ismerték el, elképzelhető, hogy a mostani állítás igaz.

A nyugdíjas férfi tisztában van azzal, hogy sokan kétségbe vonják teljesítményét, ennek kapcsán el is mondta, hogy csalódik ilyenkor az emberekben. „Rengetegen megpróbálták, sokan Dagesztánból. Amerikaiak is megpróbálták, de nem tudták megcsinálni. 25-en próbálkoztak, még elit katonai alakulatokból is, de több mint a felük a kórházban kötött ki” – mondta az exsportoló még előző, 2019-es rekordjára reflektálva.

A rekord kapcsán a helyi média egy orvos véleményét is kikérte, aki elmondta, hogy ekkora mértékű súlycsökkenést csak a testünkben lévő folyadékok távozásával (izzadtság vagy vizelet útján) lehet elérni ilyen rövid idő alatt, egyébként pedig senkinek nem ajánl hasonlót. A folyadékürítős magyarázatra rá is erősítenek a képek, melyekben Aigubov a napsütésben hosszúnadrágban és kapucnis melegítőben fut, amely alatt feltűnik még egy plusz fóliaréteg is.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink