Montázs

A repülés 9/11 előtt

A reptéri szabályok, amelyekre már nem is emlékszünk

Megvannak még azok az idők, amikor senki sem kutatta át a piperénket, nem kobozták el a körömreszelőt, és még a kapuk előtt is megölelhettük a szeretteinket? 9/11 örökre megváltozatta a légiközlekedés szabályait, de azért pár dologra még jól emlékszünk 22 évvel ezelőttről is – írja a Foldjaro.hu.

A repülés 9/11 előtt
Fotó: NorthFoto

Különösebb magyarázatot nem is kell fűznünk a világot és elsősorban az Egyesült Államokat érő terrortámadás-sorozat utáni döbbenethez és azonnali légiközlekedési szabályszigorításokról. A végzetes nap után már semmi sem volt ugyanolyan, a nyugati világot felbecsülhatatlen veszteségekkel járó csapás érte, és rettegés költözött a mindennapokba. Reformokra volt szükség a repülés előtti biztonsági átvilágítások területén is, ezeket pedig mai napig betartatják velünk, és szinte már el sem tudjuk képzelni, milyen volt 22 évvel ezelőtt.

Például az olyan esetek, amelyeket leírtak a Rankeren, teljesen természetesek voltak:

  • Nem volt megszabva, hogy egy utas mennyi folyadékot visz fel magával az utastérbe. Ha 400 ml fogkrémmel érkezett, akkor annyival, ha az otthon lefőzött kávét vitte magával termoszban, az is belefért. Senki sem kobozta el.
  • Nem véletlen, hogy a ’80-as, ’90-es évek romkomjaiban sűrűn előfordult, hogy a hősszerelmes egészen a kapuig futott, hogy megállítsa plátói szerelmét. Mehetett is, sőt, még egy utolsó ölelés is rendben volt, ha búcsúzkodtunk.
  • Bicska? Fém körömreszelő? Senki sem vette el tőlünk, és nem kellett magyarázkodni sem. A fontos családi ereklyeként őrzött zsebkéssel nem törődtek, nyugodtan felvihettük magunkkal a fedélzetre.
  • Dohányzás. Nos, ezt a faktort nem is bánjuk, hogy kikerült az utazási képletből. A füst, a szagok és e kellemetlenségek biztonsági okokból lettek eltörölve, már nincs dohányzó és nem dohányzó osztály a repülőkön. Nagyon érdekes visszaemlékezni erre.

Kapcsolódó írásaink