Montázs

Gyilkos kapcsolódás

Mire a bántalmazott felismeri, hogy a jellegzetes fázisok nem kerülhetőek el, addigra a traumás kötődés már kialakul

Lelkileg és sajnos sok esetben fizikailag is ölni tudnak az ilyen kapcsolódások. A bántalmazóban megerősödik a hatalmi érzés, ami elrejti, hogy milyen mértékben függ az alávetett személytől saját stabilitása. Az alávetett személyben pedig szélsőségesen erőtlen, negatív énkép alakul ki.

Gyilkos kapcsolódás
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Mi az a traumakötés?

Az, amikor olyan emberhez ragaszkodik valaki, aki rendszeresen bántalmazza és közben abban reménykedik, hogy ha elég jól viselkedik vele, akkor idővel majd érte, megváltozik. Egy ilyen típusú kapcsolatban nagyon erős a hatalmi egyensúlyhiány, és váltakozik a jutalmazás-büntetés ciklus. Mindig van egy szuper időszak, amikor mindenki boldog, de utána egy véresen veszekedős, abuzív ciklus következik.

Honnan tudni, hogy traumatikusan kötődik ehhez a partnerhez?

Jellemzően onnan, hogy a környezetéből már mindenki le akarja beszélni erről a párkapcsolatról, de még így is védi a párját. Amikor ismétlődő és romboló csaták vannak, amelyeket igazából senki nem nyer meg. Amikor mások kiakadnak a történeteken, de közben egyáltalán nem találja olyan durvának. Amikor abban reménykedik, hogy a destruktív viselkedése egyszer megváltozik, és szeretetteljes lesz, és minden olyan lesz, mint az ideális időszakban.

Amikor annak ellenére sem tud elszakadni a párkapcsolattól, hogy végig szenved benne. Titkolni kell a környezet elől, hogy mit is művel, és izolálódik a barátoktól. Szinte függővé válik a parterétől, de nem érti, hogy miért. Olyan cselekedeteket fogad el a partnerétől, amelyeket soha nem fogadna el másoktól, sőt ha ilyeneket látna a baráti körében, még szóvá is tenné, hogy ez nincsen rendben. Azért, hogy megbirkózzon a kapcsolatában ért csalódással, szégyennel, még önszabotázsra is képes.

Milyen megoldások lehetnek, hogy mégis kikerüljön valaki egy ilyen kapcsolatból?

Először is fel kell ismerni a kapcsolódás addiktív jellegét. Legfontosabb a tudatosság, hogy tisztán lássa, hogy mi a rossz, és mikor történnek ezek a ciklus váltások. Ez segít eltávolodni attól az illúziótól, hogy a másik majd megváltozik, és csupán több időre, energiára, türelemre van szükség. A bántalmazó partner soha nem fog megváltozni senki kedvéért.

Ez a folyamat az idegrendszerben tárolódik, az agy összefüggést keres és hoz létre a „szeretet” és a bántalmazás/elhanyagolás között. Hormonális kötődés, amelyben a „megmentő/rajongó” és a „bántalmazó/elhanyagoló” ciklusok váltakoznak.

A bántalmazó a felelősséget soha nem ismeri el, így a bántalmazott azt hiszi, és ezt erősíti is benne, hogy a konfliktusért ő felel.

A traumás kötődésből kilépni hosszú és sokszor fájdalmas folyamat, amely kizárólag a tudatosságon, önismereten és az elszántságon alapul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom