Montázs

A kutya és a pamparóka közötti hibridizáció első dokumentált esete – VIDEÓ

Ötven százalék pamparóka, ötven százalék kutya, száz százalék egyedi

Ahogy a városok növekednek és terjeszkednek a korábban vidéki területeken, ez nemcsak az ember és a vadon élő állatok, hanem a háziállatok és a vadon élő állatok érintkezését is eredményezi. Miközben ez olyan problémákhoz vezethet, mint a betegségek terjedése, más, nem kívánt következményekkel is járhat. A kutatók most először dokumentálták egy pamparóka és egy házikutya közötti hibridizáció esetét – írja az IFLScience.

A kutya és a pamparóka közötti hibridizáció első dokumentált esete – VIDEÓ
Pamparóka
Fotó: Wikipedia

A brazíliai Universidade Federal do Rio Grande do Sul Állatorvosi Kórház Vadállatvédelmi és Rehabilitációs Központjába 2021-ben egy nőstény egyedet szállítottak, miután elütötte egy autó. Tekintettel a szokatlan megjelenésére és a kutyára és pamparókára egyaránt hasonlító tulajdonságaira, a csapat úgy döntött, hogy megvizsgálja az egyed genetikáját, hogy többet tudjon meg róla.

A kutatócsoport elemezte a hibridizált egyed genetikáját, és összehasonlította a területen található, három lehetséges canidafajjal és a házikutyákkal, valamint a fajok közötti szaporodással. Megállapították, hogy az egyednek 76 kromoszómája van, míg a házikutyáknak 78, a pamparókának pedig 74. A kettő hibridizációja tehát 76 kromoszómával rendelkező egyedet eredményezne. 

A genetikai elemzés után az eredményekből kiderült, hogy valószínűleg egy pamparóka és egy házikutya volt a szülője az egyednek, amely tehát a kettő hibridje. Az eredmények azt mutatják, hogy a pamparóka volt az anyja, míg az apja egy ismeretlen fajtájú házikutya. 

Ez kétszeresen is érdekes, mivel a pamparókák (Lycalopex gymnocercus) a Lycalopex nemzetségbe tartoznak, ami azt mutatja, hogy a Lycalopex és a Canis nemzetség tagjai között lehetséges a szaporodás. A házikutyák a Canis familiaris fajtába tartoznak.

„Csodálatos állat volt, valójában egy pamparóka és egy kutya keveréke” – mondta a The Telegraphnak Flávia Ferrari természetvédő, aki az állattal dolgozott a felépülése során. „Félénk és óvatos személyiség volt, általában inkább távol maradt az emberektől. Az idő alatt, amíg kórházban volt a kezelés miatt, úgy vélem, aztén elkezdte magát biztonságban érezni.”

A kutya-róka keverék a központban teljesen felépült, majd a Telegraph szerint a Santa Maria városban található, Mantenedouro São Braz nevű természetvédelmi központba szállították. Idén ismeretlen okokból elpusztult. 

A csapat szerint további munkára van szükség, hogy megvizsgálják az ilyen hibridizációs események gyakoriságát és azt, hogy ez milyen hatással van a vadon élő pamparóka-populációkra. 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom