Montázs

Olyan meteoresőt észleltek, mintha lehullott volna az égről az összes csillag

Azt hitték, eljött a világvége

Kicsit próbáljuk elhelyezni az idővonalon ezt az 1833-as évet: Széchenyi már három éve elkészítette a Hitelt, amiben erősen bírálta a feudális berendezkedést és ennek nyomán valami elkezdődött, a reformkor előszelét érezhették hazánkban. Katona József már megírta a Bánk bánt, a premier pont ebben az évben volt – írja a foldjaro.hu.

Olyan meteoresőt észleltek, mintha lehullott volna az égről az összes csillag
Képünk illusztráció
Fotó: Wikimedia Commons

Európában már véget értek a Napóleoni háborúk, Amerikában viszont kezdetét vette az intézményesített indiánüldözés, hogy a fehér telepesek kebelezhessék be az őslakosok területeit.

1833 november közepén járunk Észak-Amerikában, este mindenki elfújta már a lángot, amely szobáikat világította, de pár óra alvás után megriadtak az emberek. Talán ég valami? Nappali világosság töltötte meg a házakat, sikolyok és jajveszékelések hallatszottak mindenhonnan. Mintha csak lepottyant volna az égboltról az összes csillag, égő esőként hullott alá, 100-150 ezer(!) csillag hullott óránként, amit képtelenség lehetett feldolgozni a kor emberének, azzal a csekély információval, aminek akoriban birtokában volt egy egyszerű ember. Természetes, hogy óriási riadalom, félelem lett úrrá a legtöbbükön, nem értették a potyogó fényes pontokat, azt hitték, mindenki meghal, eljött a végítélet. Egészen addig hullottak a csillagok, míg a nap fel nem jött és fénye nem halványította el a meteorok fényét.

Igazából ez egy rendkívüli eseménye volt a Leonidák meteorrajnak, amit mai napig minden év novemberében tapasztalunk az égen. Denison Olmsted, a Yale Egyetem kutatója másnap reggel útjára indította a világ egyik első tömegre támaszkodó kutatását. Amint feljött a nap, levelet küldött a New Haven Daily Herald szerkesztőségéhez, amiben azt kérte, tegyék közzé, hogy az emberek küldjék be, hogy mit tapasztaltak az éjjel folyamán, kinek milyen élménye volt a csillageső alatt. Arra hivatkoztak, hogy maguk a meterológusok sem értik a különleges eseményt, ezért sok információt szeretnének összegyűjteni. Jól sikerült a felhívás, nagyon sok újság átvette és csak úgy özönlöttek az élménybeszámolók az egész országból.

Sokak úgy írták le, mint egy fényes, intenzív hóesést, mások csillagok zivatarának titulálták a gyönyörű, de ismeretlen és félelmetes jelenséget.

A magyarázatot valójában az Oroszlán csillagképben kell keresni. A Leonidák minden évben láthatóak, jellemzően november közepén, de 33 évente csúcsra törnek és extrém intenzív csilllaghullásokat észlelhetünk a Föld bizonyos pontjairól. A legutóbbi egyébként 1999-ben volt, a következő 2032-ben lesz.

Kapcsolódó írásaink