Montázs

Tudja, mekkora a világ legnagyobb whiskysüvege?

Vietnami gyűjtőhöz került a világ legnagyobb whiskysüvege

Viet Nguyen Dinh Tuan hatalmas összeget fizetett a 32 éves Macallan single malt whiskyért, amelyet egy embermagasságúnál nagyobb üvegben tárolnak – írja a firsclass.hu.

Tudja, mekkora a világ legnagyobb whiskysüvege?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A vietnami üzletembernek – aki 1,1 millió fontot (félmilliárd forint) fizetett egy edinburgh-i árverésen a hatalmas, 311 literes italért –, jelentős alkoholgyűjteménye van, amelynek összértéke meghaladja a 150 millió fontot (66 milliárd forint).

Viet csütörtökön adta hozzá az Intrepid (Rettenthetetlen) nevű üveget a Ho Si Minh-városban található gyűjteményéhez a Guinness Rekordok tanúsítványával együtt, amely a világ legnagyobb whiskyjeként hitelesítette a palackot. Az üzletember évtizedek óta gyűjti a ritka szeszes italokat, és többet birtokol a világ legritkább és legrégebbi konyakos- és whiskyspalackjai közül.

Az aukció ötlete Daniel Monktól, a Cask World és a Rosewin Holdings ital-nagykereskedő cég munkatársától ered, és az árverést is ő szervezte meg. Monk elmondta: a palack nevével 11 brit felfedező úttörő teljesítménye előtt kívántak tisztelegni, akiknek képe az üveg címkéjén is szerepel.

A palack Viet kollekciójának legújabb tagja, amely a világ egyetlen teljes Macallan Fine and Rare gyűjteményét is tartalmazza. Ennek egyik legritkább darabja az 1926-os Macallan, amelyből mindössze negyvenet adtak ki, és Viet három üveggel is rendelkezik belőle. Egy palack közel 1,5 millió fontért kelt el 2019-ben. Emellett az üzletember tulajdonában van a világ legnagyobb konyakospalackja és a legöregebb whiskysüvege is, amely a feltételezések szerint közel százötven éves.

Ez a 311 literenyi kiváló minőségű párlat megfelel 1665 csésze teának, 25 percig zuhanyozhatnánk benne szünet nélkül, és kijönne belőle 10 366 adag eszpresszó. És ha valaki olyan balga lenne, hogy felbontja, akkor valószínűleg egész életre elengedő alapot biztosítana a hétvégi bulikhoz.

Kapcsolódó írásaink