Montázs

Nyolc furcsa törvény Európában

Nehéz elhinni, hogy valóban léteznek

Svájcban például nem teheted tönkre a gyermeked életét egy nevetséges névvel – írja a noizz.hu.

Nyolc furcsa törvény Európában
Fotó: NorthFoto

Svájcban igencsak szigorúan veszik a névadást, korábban például egy hivatalos listáról lehetett csak nevet választani. Mára persze sokat finomodott a dolog, de a névnek továbbra sem szabad ártania a gyermek jólétének, vagy sértőnek lennie egy harmadik fél számára.

Ebbe beletartozik, hogy nem lehet olyan keresztnevet adni, amely egyértelműen az ellenkező nemhez tartozik. De nem szabad sértő nevet adni, ahogyan a betűk, számok, tárgyak, márkanevek, a gonosznak tartott bibliai nevek és az abszurd írásmódok is tiltólistásak.

Torinóban naponta legalább háromszor kell levinni a kutyákat sétálni

Ha ez nem történik meg, akár 500 eurós büntetés is járhat érte. A törvény betartása érdekében nagyrészt a szomszédok bejelentéseire támaszkodnak. Mivel Olaszország kifejezetten állatbarát országnak tartja magát, ezt a törvényeikkel is igyekeznek alátámasztani. Torinóban vannak a legszigorúbb állatvédelmi szabályok az országban, például zacskós aranyhalat sem árulhatnak a vásárokban.

A franciaországi Sarpourenx-ben törvényi előírás, hogy már a halál előtt rendelkezni kell sírhellyel

Sarpourenx polgármestere rendeletet adott ki, amely megtiltotta, hogy a város határain belül meghaljanak emberek, hacsak előzőleg nem vásároltak sírhelyet a helyi egyházközség temetőjében. A polgármester azért vezette be a törvényt, mert közölték vele, hogy az egyházközség nem tud több földet vásárolni, hogy növelje a temetkezési helyek számát. Később egyébként bocsánatot kért a döntés miatt, miután az emberek felháborodtak.

Tilos magas sarkút viselni az Akropoliszon

Ha Görögországba utazol, mindenképp győződj meg róla, hogy vittél magaddal megfelelő cipőt, ugyanis az ország 2009-ben betiltotta a magas sarkú cipőket az Akropoliszon.

Logikusan végiggondolva nehezen elképzelhető, hogy bárki tűsarkúban akarná megmászni az Akropoliszt, a törvény pedig nem is a nők lábait hivatott védeni, hanem a romokat az éles cipők okozta károktól.

Skóciában tilos részegen tehénen lovagolni

Bizony, mielőtt igazán őrült ötlete támadna valakinek egy skóciai vakáció ideje alatt, jó tudni, hogy az ittas tehénlovaglásért bizony büntetés jár. A törvény elég régi, még 1872-ben írták elő, hogy az emberek részegen nem vezethetnek autót, gőzgépet, és nem lovagolhatnak sem lovon, sem tehénen.

Egyébként ugyanez a törvény azt is előírja, hogy ittasan senki nem tarthat magánál lőfegyvert, ami valljuk be, nem hülyeség.

Dániában tilos nyilvános helyen maszkot viselni

A dán kormány még 2018-ban hozott egy törvényt, hogy megakadályozzák, hogy bárki bármilyen módon eltakarja az arcát nyilvános helyeken. Ez magában foglalta a maszkokat, sisakokat, sálakat, sapkákat, álszakállakat és a burkákat is.

A tisztviselők szerint a tilalom segít az emberek megfelelő azonosításában zsúfolt rendezvényeken, ha bármi olyan történne, amiért erre szükség van.

A törvény természetesen nem hozott magával büntetést a covidjárvány alatt, és Halloweenkor sem büntetik meg a kisgyerekeket, ha beöltöznek valaminek, illetve az is oké, ha nagyon hideg van, és a járókelők a sáljukkal védik az arcukat az ítéletidőtől.

Barcelonában nem tűrik a félmeztelenséget

Hiába a gatyarohasztó nagy meleg, az illem akkor is illem. Így Barcelonában, annak érdekében, hogy az utcákat mentesítsék a bikinis strandolóktól és a pólótlan férfiaktól, a spanyol város törvényhozói megtiltották, hogy bárki hiányos öltözetben grasszáljon az utcákon. Természetesen a strand kivételt képez.

A 2011-ben elfogadott törvény értelmében a félmeztelenül sétálgatásért akár 260 eurós büntetés is járhat.

Oroszországban tilos csipkés alsóneműt viselni

A csipkés alsónemű kétségkívül az egyik legszexibb opció a fehérneműk között, ám Oroszország nem szeretné, ha bárki bármi csipkéset viselne a ruhája alatt. A törvény viszonylag új, 2014-ben Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban mondták ki, hogy az alsóneműk anyagának legalább hat százalékban kell pamutot tartalmaznia. És hogy miért? Állítólag az egészség és a biztonság érdekében.

A nőket azonban nem hatotta meg meg az egészség, sem a biztonság, és szerte az országokban tiltakoztak a törvény ellen, bár ez nem hatotta meg a törvényhozókat. Az pedig egy egészen más kérdés, hogy honnan fogják tudni, mi van a ruhád alatt.

Kapcsolódó írásaink