Montázs

Fontos bizonyítékot zártak ki Amelia Earhart keresésében

A rejtély továbbra is foglalkoztatja az embereket szerte a világon

Mi történt Amelia Earharttal? Ez a kérdés azóta foglalkoztatja az amatőr és szakértő nyomozókat, amióta a híres pilóta 1937 júliusában eltűnt. A tények kevéssé ismertek, de ez nem akadályozta meg az embereket abban, hogy különböző – némelyik hihetőbb, mint másik – lehetőségeket találgassanak. Az új elemzések azonban most kizártak egy ígéretes nyomot, amely világszerte izgatta az Earhart-vadászokat, mégis, talán van valami más, ami átvette a helyét – írja az IFLScience.

Fontos bizonyítékot zártak ki Amelia Earhart keresésében
Amelia Earhart
Fotó: NorthFoto

Amikor Earhart csaknem 90 évvel ezelőtt eltűnt, különböző elképzelések merültek fel. Attól kezdve, hogy különböző szigeteken rekedt, vagy hogy japán fogságban tartották, egészen odáig, hogy óriásrákok ették meg, rengeteg feltételezett végkifejletet terjengett. Tavaly aztán a MailOnline arról számolt be, hogy megpróbáltak elemezni egy alumíniumlemez-darabot, amelyet egy távoli szigeten mosott partra a víz, közel ahhoz a helyhez, ahol Earhart a feltételezések szerint eltűnt.

A fémtörmeléket 1991-ben találták a Csendes-óceán nyugati részén található Nikumaroro szigeten. Évekig azt remélték, hogy az Earhart Lockheed Electra gépére, a végül Earhart eltűnésével végződő világ körüli repülés során felszerelt fémfolt része. Az első törvényszéki vizsgálat során kiderült, hogy a panelre D24, XRO és valószínűleg 335 vagy 385 feliratot véstek – ezek a jelek korábban szabad szemmel nem voltak láthatók.

Akkoriban azt feltételezték, hogy ezek gyártási kódok, amelyek, ha egyeznek Earhart gépével, nagyban hozzájárulhatnak annak megállapításához, hogy mi történt vele. A későbbi elemzések azonban megállapították, hogy a panel valójában egy Douglas C–47-es géphez tartozott, amely a második világháborúban zuhant le, mintegy egy évtizeddel azután, hogy Earhartról utoljára hallottak.

Ez az eredmény valószínűleg csalódást okoz egyeseknek, de úgy tűnik, még nincs minden veszve. A Nemzetközi Történelmi Repülőgépmentő Csoport (TIGHAR), egy nonprofit szervezet szerint – amelyik ténylegesen azt teszi, amit a neve sugall – vannak más bizonyítékok is, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Ric Gillespie, a TIGHAR ügyvezető igazgatója a MailOnline-nak elmondta, hogy jelenleg egy 2009-ben készült víz alatti fotót vizsgálnak új nyomként.

A fotón valamilyen nagy méretű tárgy látható az óceán fenekén, amelyet benőtt a tengeri élővilág, de Gillespie és kollégái szerint a tárgy egy elsüllyedt repülőgéphez tartozhat.

„Van egy tárgy a fényképen, amely egy Lockheed Electra motorháztetőnek tűnik" – mondta Gillespie.

„A motorburkolathoz és a légcsavartengelyhez való hasonlóságot csak évekkel később vettük észre, és a pontos helyet sem jegyeztük fel akkoriban, ami azt jelentette, hogy a tárgy újbóli elhelyezésére tett kísérletek sikertelenek voltak."

Egyelőre korántsem egyértelmű, hogy valóban így van-e, és még ha az eredmények hihetőnek is bizonyulnak, akkor sem fogják megmondani, hogy valójában mi történt a híres pilótával vagy a vele együtt eltűnt navigátorával, Fred Noonannal.

Kapcsolódó írásaink