Montázs

Az algériai parti őrség agyonlőtt két, Marokkóban nyaraló turistát

Állítólag jet-skivel tévedtek az algériai vizekre

Mind a négyen francia–marokkói kettős állampolgárok voltak, akik a marokkói Saidia üdülőhelyről indultak útnak. A csoport harmadik tagját a két állam lezárt határán járőröző parti őrség letartóztatta. A két ország között régóta nagy a feszültség. A köztük lévő határt 1994-ben zárták le – Origo.hu.

Az algériai parti őrség agyonlőtt két, Marokkóban nyaraló turistát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A lövöldözés rossz közhangulatot váltott ki marokkóban, miután egy halász felvételt tett közzé a tengerben úszó, élettelen testről.

Mohamed Kissi volt az egyetlen a négyfős csoportból, aki visszatért Marokkóba.

„Eltévedtünk és addig mentünk, amíg Algériában találtuk magunkat. Tudtuk, hogy Algériában vagyunk, mert egy fekete algériai csónak jött felénk” – mondta Kissi, akinek a testvére, Bilal meghalt.

A fedélzeten lévők ekkor lőttek rájuk.

Kissi tagadta, hogy a csoport megpróbált volna elmenekülni, amikor a parti őrség felfedezte őket, és a helyi médiának azt mondta, hogy a testvére megpróbált beszélni a tisztviselőkkel, mielőtt lelőtték.

Miután Kissi megpróbált visszaúszni Szaidia felé, és végül a marokkói haditengerészet vette fel.

Unokatestvére, a színész Abdelkarim Kissi felszólította a marokkói hatóságokat, hogy az ügyet terjesszék nemzetközi bíróság elé.

Abdelali Merchouert nevezték meg a második meggyilkolt férfiként. Holtteste még mindig Algériában van - írta a BBC.

Az algériai parti őrség által letartóztatott férfi, akit Smail Snabe néven neveztek meg, állítólag szerdán megjelent az ügyészség előtt, de részleteket nem közöltek.

A marokkói kormány szóvivője nem kívánta kommentálni a lövöldözést. Algéria részéről nem érkezett kommentár.

A két országnak közel 2000 km hosszú közös határa van, amely a francia gyarmati uralomtól való függetlenné válás óta feszültségek forrása.

A határt 1994-ben biztonsági okokból lezárták, miután iszlamista fegyveresek felrobbantottak egy szállodát Marrokó történelmi városában, Marrákesben.

Kapcsolódó írásaink