Montázs
Váratlanul jó dolog derült ki a kávéról
Szó szerint beépülhet az életünkbe

Minderre az ausztráliai RMIT University kutatói jöttek rá, akik azon kezdtek el gondolkozni, mit is lehetne kezdeni az évi 54 millió tonna kávézaccal. Finom részecskéi miatt adta magát az ötlet, hogy ki lehetne próbálni az építőiparban: először kiszárították, majd két eljárás során 350, illetve 500 Celsius-fokra melegítették.
Ezt követően 12 különféle betonkeveréket készítettek, amelyekbe különböző arányokban keverték bele a kávézaccot. Megkötés után röntgenes és terheléses tesztnek is alávetették őket, amelyekből kiderült, hogy egy jó keverék akár 29,3 százalékkal is erősebbé teheti a betont.
Mindez nem csupán a kávézacc felhasználhatóságának nyit új távlatokat, de környezetbarátabbá teheti az építkezéseket is. A homok egyébként is kezd hiánycikké válni, egyre kevesebb található abból a fajtából a világon, amely építkezéseknél hasznosítható. A beton alkotóelemeinek lecserélésén folyamatosan dolgoznak kutatók.