Montázs

Különleges Ikarus buszokkal várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum a hétvégén

A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül kilenc Ikarust mutatnak be a hétvégén

Csaknem húsz Ikarus buszt állít ki a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a hétvégén: a múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amelyen megtekinthetőek lesznek azok a járművek, amelyek kiemelkedő szerepet töltöttek be az autóbuszgyár történetében.

Különleges Ikarus buszokkal várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum a hétvégén
Különleges Ikarus buszokkal várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum a hétvégén
Fotó: Facebook/Közlekedési Múzeum

A Közlekedési Múzeum csütörtöki közleménye szerint a program részeként meg lehet nézni a Bringára váltva című időszaki kiállítást is, amely több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sportjellegű vonatkozásait.

A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül 9 Ikarust mutatnak be a hétvégén, többek között a méltán híres 66-os „Farost”, a sokak által ismert 211-est, az ikonikus 311-est, valamint az újonnan felújított, 1986-os gyártású 256.50 V modellt is – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eseményre a Volánbusz Zrt., BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további tíz, figyelemre méltó busz érkezik a helyszínre, például az Ikarus 180-as, továbbá egy különleges tárgyalóbuszt is megtekinthetnek az érdeklődők.

Pénteken a Mesél a 311 című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, valamint hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól is – olvasható a közleményben. Mint írják, szombaton a múzeum szakemberei több tárlatvezetéssel készülnek, melyek alkalmával egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az Északi Járműjavítóban kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat.

Az Ikarus Moziban először lehet megnézni a Múzeum Közlekedő ember című sorozatának egyik legújabb epizódját, amely Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be.

A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, melyek az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést – olvasható az összegzésben.

Szombaton workshopok és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket – írják.

A közlemény szerint az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a Bringára váltva című kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható. Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással – 19 óráig – várja a Közlekedési Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

Bővebb információk az Ikarus MiniFesztről az esemény Facebook-oldalán találhatók – áll a MMKM csütörtöki összegzésében.

Kapcsolódó írásaink