Montázs

Véletlen hiba eredménye a világ legnépszerűbb parfümje

Egy asszisztens az egyik alkotóelemből túl sokat töltött az elegyhez

Száz éve rajong a nők egy része a Chanel No. 5 illatáért – írja a firtclass.hu.

Tudod, mi a közös Marilyn Monroe-ban, Brad Pittben vagy épp Nicole Kidmanben? Mindhárom hollywoodi híresség arcát adta a Chanel No. 5-hez, a világ egyik leghíresebb parfümjéhez. Az illat már több mint száz éve bolondítja meg orrunk receptorait – most megmutatjuk, hogyan is kezdődött a sikertörténet.

A sztorit Coco Chanel francia divattervező aktuális szerelme, illetve annak ismerőse indította el. A hölgy az első világháború közepette, már sikeres divatüzlettel a háta mögött találkozott Ernest Beaoux orosz parfümőrrel, azzal a céllal, hogy a ruhák mellett saját illatot is kínáljon az haute couture, vagyis a 20. századi francia elegancia úttörőjeként.

Chanel természetesen valami különleges, azonnal felismerhető, egyedi végeredményre vágyott, komplex illattal, mellyel a személyiségét tudja reprezentálni. A kísérletezésbe hamar bele is vágtak, számos egzotikus, napjaink parfümjeiben is használt anyagot kipróbáltak. Sokáig dolgoztak, végül azonban egy szerencsés véletlennek köszönhetően megszületett a ma is ismert parfüm.

Kapcsolódó írásaink