Montázs

Új fordulat a Loch Ness-i szörny ügyében?

Most végleg pont kerülhet a titokzatos monstrum kilétére

Az egyik legismertebb és legrejtélyesebb lény, a Loch Ness-i Szörny évszázadok óta izgatja az emberek fantáziáját. Ez a titokzatos lény állítólag az óriási skót Loch Ness tavában él, és számos szemtanú alapján vált a kriptozoológiai világ egyik legikonikusabb alakjává – írja a promotions.hu.

Új fordulat a Loch Ness-i szörny ügyében?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Loch Ness-i Szörny legendája a középkor óta gyökeredzik Skócia folklórjában és történeteiben. Az első modern „szörnyészlelés” a 20. század elején történt, amikor a Loch Ness melletti úton egy újságíró és barátai állították, hogy egy furcsa és hosszú nyakú lényt láttak a vízben. Azóta a látomások és a szörny „megfigyelések” száma jelentősen megnőtt, és több fényképet és videót is készítettek a lényről, de a legtöbb bizonyíték homályos vagy nem éppen meggyőző - szögezi le az IFLscience.

A legismertebb és talán legfontosabb kép a Loch Ness-i Szörnyről a híres „Surgeon’s Photograph” nevű felvétel, amelyet 1934-ben készítettek. Ez a fotó egy lebegő fej és nyak képét mutatja, amint kiemelkedik a vízből. Később azonban kiderült, hogy ez a kép valójában egy csalás volt, és egy játékokból készült modellt láthatunk rajta.

Egy új tanulmány azt mondja ki, hogy egy különösen nagy és monstruózus méretű angolna nőtt fel a Loch Ness tavában, így az emberek tévesen hihették, hogy egy legendás lényt, a Loch Ness-i Szörnyöt látta. Az angolna valóban olyan hal, amely a skót vizekben is megtalálható, és bizonyos körülmények között akár meglehetősen nagy méretűvé is válhat. Azt állítják, hogy a torz vagy homályos látomások, amelyek a szörnyről számoltak be, valójában az ilyen nagyobb méretű angolnákra vezethetők vissza, és az emberek félreértették vagy túlértékelték azokat.

„Bár a nagy angolnák magyarázhatják a szemtanúk látomásait, azt ugye mondani sem kell, hogy valószínűtlen a szörny mivoltuk. Hullámjelenségek és kóbor emlősök is magyarázhatják a Loch Ness-i Szörny rejtélyét” – magyarázták a kutatásban részt vevő szakértők.

A Loch Ness-i Szörny továbbra is az emberiség képzeletét ébren tartó egyik legnagyobb rejtély marad. Talán soha nem derül fény az igazságra, és talán ez a titokzatos lény örökre a fantáziánk szerves része marad. De mindaddig, amíg a kérdésekre nincs egyértelmű válasz, a Loch Ness-i Szörny varázsa és misztériuma továbbra is lenyűgözi az embereket világszerte.

Kapcsolódó írásaink