Montázs

Veszélyessé vált a helyzet a népszerű nyaralóhelyen

Sorra evakuálják az embereket

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán több ezer embernek kell elhagynia az otthonát a szombaton reggel kezdődött erdőtűz miatt, amely már mintegy 4500 hektárnyi területet felemésztett, és legalább egy tucatnyi házban kárt tett – írja a roadster.hu.

Veszélyessé vált a helyzet a népszerű nyaralóhelyen
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A lángok az északnyugati El Pinar közelében keletkeztek, majd délre, Tijarafe városa felé terjedtek tovább a szél és a hőhullám miatt meglehetősen gyorsan. A hatóságok 4255 embert evakuáltak, de volt, aki nem akarta elhagyni az otthonát.

Az oltáshoz repülőgépeket és a spanyol hadsereg tűzoltóit vetették be, és a Vöröskereszt is felállított egy létesítményt, hogy segítsen azoknak, akiknek ki kellett költözniük.

Nem mindenki volt azonban hajlandó hátrahagyni a házát. Mint az egyik lakos elmondta, „arra akarják kényszeríteni az embert, hogy veszni hagyjon mindent, amiért egész életedben dolgozott, és hagyja, hogy leégjen a háza, mert ez a protokoll”.

Jelenleg egész Dél-Európát intenzív hőhullámok sújtják, és bár kánikula a természetes időjárási mintázaton belül is előfordul, a globális felmelegedés miatt világszerte egyre gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá válnak ezek a periódusok.

Kapcsolódó írásaink