Montázs

Thaiföld csodás Buddhája

Egyszer az életben mindenkinek látnia kell

Aki először jár Thaiföldön, először talán nem is érti, mi az a bizonyos „Budá", illetve „Big Budá", amit annyit emlegetnek a helyiek. Ez bizony a Buddha kiejtése, Thaiföld összképéhez pedig olyannyira hozzátartozik a lótuszülésben ábrázolt Buddha, akárcsak maguk a thai emberek – írja a foldjaro.hu.

Thaiföld csodás Buddhája
Phra Phutta Ming Mongkol Eknakiri
Fotó: NorthFoto

Az ország leghíresebb Buddha-szobrainak egyike a fővárosban, Bangkokban látható, a hatalmas arany színű Buddha a Wat Paknam Phasi Charoen buddhista templom legfőbb éke. Thaiföld másik világhírű szobra az ország délnyugati részén felkereshető, a népszerű üdülőszigeten, Phuketen.

Thaiföld, azon belül is Phuket szigete igazi sláger nyaralóhely a magyarok körében. Magyarok tízezrei utaznak el ide egyetlen év alatt, ugyanis más felkapott úticélokkal ellentétben Thaiföld a magyarok széles köre által megfizethető, Phuket ezen belül is felkapott lokáció. Hét érdekességet hoztunk a phuketi Bid Buddha, azaz Nagy Buddha-szoborról.

A Nagy Buddha-szobor hivatalos neve Phra Phutta Ming Mongkol Eknakiri. Ha szeretnénk a helyieknek a nyelvtörővel felérő nevet thaiul mondani, rövidítve Ming Mongkol Buddha. Az elnevezés három nyelv szavainak keveréke alkotja: a thai, ősi szanszkrit és páli nyelv szavai. A páli egy ókori indoárja nyelv, páliul íródtak a legrégebbről fennmaradt buddhista szövegek. A buddhizmus Théraváda ágának liturgikus nyelve ez.

A szobrot a sziget 400 méter magasságú pontján építették, egy hegyvonulat tetején. A hegytetőn magasodó, 45 méteres szobor egész Dél-Phuketről, Phuket városából és a környező településekről és szigetekről is látható. Összehasonlítésképp: a budapesti Szabadság-szobor 14 méter magas, a talapzatával együtt 40 méteres. New York éke, az amerikai Szabadság-szobor 46 méter magasságú.

No és mit jelent a szobor hivatalos neve magyarul? A Nāga-hegy tetején álló, megbecsült, szerencsehozó Buddha Úr. Imádnivaló név!

A szobor 30 millió bahtba került. Ez az építkezés befejezésekor kb. 950 000 amerikai dollár volt, mai árfolyamon számolva kb. 323 millió forint, az óriási összeget pedig a hívők adományai adták össze. Az adományozók között volt Phuket, thaiföldiek és a világ minden részén élő buddhisták. Egy természetvédelmi területen, a Thai Királyi Erdészeti Hivatal jóváhagyásával építhették meg legálisan a szobrot ezen a különleges helyszínen.

A hatalmas szobor nem tömör, a belsejében templom fog működni, de ez egyelőre még csak részben valósult meg. 14 évnyi építkezés után 2018-ra készült el a monstre vállalkozás, ezzel phuketi Big Buddha lett a harmadik legmagasabb szobor az országban. Csak az Ang Thong tartománybeli Nagy Buddha és a Luangpho Yai Buddha-szobor méretei előzik meg. Ez az ülő Buddha-ábrázolás nemcsak magas, hanem igen széles is, 25,45 méter kiterjedésű (az említett Luangpho Yai például rendkívül nyúlánk, hosszúkás). A phuketi Buddhát betonból öntötték, és burmai fehér márvány borítja.

Thaiföld látványosságainak szerves részét képezik a buddhista templomok és Buddha-szobrok, ezek nélkül értelmezhetetlen a szinte teljesen buddhista lakosságú ország kultúrája. Ezért ha nem is vallási okokból, mindenképpen érdemes ellátogatni a nagy fehér Buddhához is, már csak a felfelé vezető út miatt is. Hegyi kanyargós utakon, bambusz- és banánligeteken át visznek fel, és az egész csodálatos dél-phuketi térségre kilátás nyílik.

Phuketen óriási a szabadság, nem sokban korlátozzák a nyugati turisták viselkedését. A templom azonban szent hely, ennek megfelelően a betérőknek kortól és nemtől függetlenül el kell takarniuk a vállukat, a térdüket és a térd feletti testrészeket. Tilos cipővel bemenni. A látogatás megkönnyítésére szárongokat (lepelszerű kendőket) és papucsokat vehetnek fel a turisták.

Kapcsolódó írásaink