Montázs

Egy férfi kikapcsolta egy helikopter motorját a repülés közepén – VIDEÓ

Úgy zuhan, mint egy tégla

Ha egy repülőgép hajtóműve leáll, azt gondolnánk (vagy szeretnénk hinni), hogy az aerodinamikai tulajdonságai miatt biztonságban tud siklani. A helikopterek viszont elég nehézkes kinézetűek. Ha tehát a repülés közben leállítanád a hajtóművet, akkor valószínűleg arra számítanál, hogy az eredmény elég rendetlen lesz – írja az IFLScience.

Egy férfi kikapcsolta egy helikopter motorját a repülés közepén – VIDEÓ
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipedia

Neil deGrasse Tyson tavaly posztolt egy tweetet, amiben valami ilyesmit írt: „Egy repülőgép, amelynek a motorja leáll, siklórepülő. Egy helikopter, aminek a motorja meghibásodik, egy tégla.” Destin Sandlin, a SmarterEveryDay YouTube-csatorna munkatársa, aki egy-két dolgot tud a helikopterekről, úgy döntött, hogy néhány tapasztalt helikopterpilóta segítségét veszi igénybe, hogy bebizonyítsa deGrasse Tyson tévedését.

Miután élvezték a British Columbia lenyűgöző tavai körüli körutazást, bemutatják, hogyan lehet biztonságosan leszállni egy helikopterrel, ha a motorja meghibásodott, az „autorotáció” nevű technika segítségével. Gerry Friesen – egy helikopterpilóta, 16 ezer repült órával a háta mögött – úgy véli, hogy egy meghibásodott helikopter leszállása biztonságosabb, mint egy repülőgépé, amelynek elromlott a motorja.

Persze deGrasse Tysonnak igaza van. Ha a légcsavarok leállnának, a helikopter úgy zuhanna, mint egy tégla. Ha azonban a légcsavarok még mozognak, akkor biztonságosan le lehet szállni.

Ahogy Destin a videóban elmagyarázza: „Ha a rotorlapát nem forog tovább, akkor úgy fogsz zuhanni, mint egy tégla – de a helikopterpilótáknak van egy fizikai trükkjük, hogy ez ne történjen meg.” Ehhez mindössze egy egyszerű karra és pokoli sok gyakorlásra van szükség. Nézd meg magad az alábbi videóban.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink