Montázs

A mesterséges intelligencia szerint ilyen a „tökéletes" férfi és nő

Irreális elvárásokat támaszt az emberekkel szemben

Az evészavarokkal foglalkozó csoport felhívja a figyelmet a mesterséges intelligencia (AI) képgenerátoraira, és arra, hogyan terjesztik a szépség irreális normáit – írja az IFL Science.

A mesterséges intelligencia szerint ilyen a „tökéletes" férfi és nő
Képünk illusztráció
Fotó: The Bulimia Project

A Bulimia Project felkérte a Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney képgenerátorokat, hogy 2023-ban közösségi média adataiból hozzák létre a tökéletes női és férfi testet.

„A Dall-E 2, a Stable Diffusion és a Midjourney által készített képek szinte mindegyikén kisebb nők jelentek meg, akik a női test legirreálisabb ábrázolásaival álltak elő" – írta a Bulimia Project egy bejegyzésében, amely részletezi eredményeiket . „Ugyanez mondható el az általuk létrehozott férfi testalkatokról, amelyek mindegyike úgy néz ki, mint a testépítők photoshopolt változata."

A csapat azt találta, hogy a mesterséges intelligencia által generált képek 40 százaléka irreális testtípust ábrázolt, valamivel többet férfiaknál, mint nőknél. A képek 53 százaléka olajbogyó színű bőrtónusokat ábrázolt, és a képzett emberek 37 százalékának szőke volt a haja.

A csapat ezután arra kérte a generátorokat, hogy hozzanak létre egy általánosabb „tökéletes nőt 2023-ban", valamint egy tökéletes férfit.

Az eredmények szerint a fő különbség a két felszólítás között az volt, hogy a közösségi médiában készült képek szexuális töltetűek voltak, aránytalanabb és irreálisabb testrészeket tartalmaztak.

„Tekintettel arra, hogy a közösségi média olyan algoritmusokat használ, amelyek alapján bizonyos tartalom kapja meg leginkább a szemet, könnyen kitalálható, hogy a mesterséges intelligencia megjelenítései miért tűnnek szexualizáltabbnak. De csak feltételezhetjük, hogy az AI az MI miért olyan sok furcsa formájú testalkattal állt elő. A közösségi médiában azt találták, hogy ezek a platformok irreális testtípusokat hirdetnek – írta a csapat.

A mesterségesintelligencia-generátorokban többször találtak rasszista és szexista előítéleteket, és torzításokat találtak az adatkészleteikben. A The Bulimia Project megállapításai szerint szintén elfogultak az irreális testtípusok felé.

„Az Instagram- és a Snapchat-szűrők korában senki sem tudja ésszerűen elérni a közösségi média által támasztott fizikai normákat" – írta a csapat. „Tehát miért próbálnánk megfelelni az irreális ideáloknak? Mind mentálisan, mind fizikailag egészségesebb, ha a testképpel kapcsolatos elvárásokat megtartjuk a valóság birodalmában."

Kapcsolódó írásaink