Montázs

Van élet a halál után?

Mit élnek át azok az emberek, akiknek leáll a szívük, de megmenekülnek, és visszatérnek a halál torkából?

Fény a sötét alagút végén, szeretteink hangja, angyalok kórusa és az elkárhozottak sikolyai – ez csak néhány híres beszámoló azoktól, akik azt állítják, egy pillanatra a túlvilágon jártak, és csodával határos módon visszatértek. A Daily Mail három lenyűgöző történetet gyűjtött össze olyan emberektől, akiket a halál torkából hoztak vissza – írta meg a Ripost.

Van élet a halál után?
Képünk illusztráció
Fotó: SAKKMESTERKE / SCIENCE PHOTO LIBRA / AAT / Science Photo Library via AFP

Fehér fény az alagút végén

A hertfordshire-i Kings Langley-ből származó 69 éves Lynn Mildner arra emlékszik, hogy a távolban gyönyörű fehér fényt látott, és beszélgetett elhunyt családtagjaival. Az akkor harmincéves Mildner asszony éppen a fogászaton kapott érzéstelenítést, ám a rutineljárás során komplikáció lépett fel, és eszméletét vesztette. Az orvosok kénytelenek voltak defibrillátorral helyreállítani a szívritmusát, aztán Mildner asszonyt az intenzív osztályon tartották.

Az élményeiről így nyilatkozott:

„Minden békés volt. Egy gyönyörű fehér fényt láttam, amelyről tudtam, hogy oda kell mennem. Könnyű volt. Csak sodródtam, lebegtem, és boldogságot éreztem. Elértem valamiféle bejáratot. Mellette egy fura lény állt, akiről tudtam, hogy az én Nellie nagynéném. Elmagyarázta, hogy ő az én őrzőszellemem. Alig vártam, hogy átlépjem azt a küszöböt, és találkozzam a nagyanyáimmal, de Nellie néni azt mondta, nem tehetem. Vissza kellett mennem, mert még annyi mindent kellett tennem és elérnem. Könyörögtem neki, hogy csak egy rövid időre engedjen be, de nemet mondott. Ez a küszöb végleges, ha átlépted, nincs visszaút. És vissza kellett mennem. A visszaút felfelé vezetett egy sötét alagútban, és nagyon nehezen haladtam, mintha a gravitáció ellen mentem volna. És akkor a szemem megakadt, és láttam, hogy műtősruhás emberek tartják a karomat, és az egyikük a defibrillátort emeli el a testemtől.”

Lepergett életem filmje

A kanadai Ottawából származó, 51 éves Justin Cameron szepszissel került kórházba. Az akkor 44 éves férfi hashártyagyulladással küzdött, és elfertőződött a bélrendszere. Sürgősségi műtétre volt szüksége, hogy eltávolítsák a belei egy részét. Amíg a műtétre várt, Cameron azt állította, hogy halálközeli élményben volt része.

„Valamennyire pontos, hogy az életed lepereg előtted, mert egy pillanat alatt láttam az életem szupervágott tekercsét. Megtanultam, hogy a halál fájdalommentes. A szepszis gyötrelmes volt, de a halál fájdalommentes. A legjobban úgy tudnám leírni, mintha sofőrként az út szélén hagytam volna a kocsimat (a testemet), mert az már nem működött. Örömöt és szeretetet éreztem, ugyanakkor sajnáltam is, hogy nem vigyáztam jobban a kocsimra. Addig a pontig fáradttá és cinikussá váltam a világgal és az élettel szemben. Azóta viszont úgy érzem, mintha új szemeket és füleket kaptam volna, hogy lássam és halljam a világ varázsát.”

Már elfogadom az életet

A 66 éves Shirley Yanez majdnem meghalt, miután 2005-ben egy mióma, egy nem rákos daganat alakult ki a méhében. Azt mondja, majdnem elvérzett, és háromszor kapott vérátömlesztést, amelyet a szervezete elutasított.

Ennek következtében a szíve leállt, állítása szerint „néhány percre meghalt”, és ezalatt látta a testét a kórházi ágyban, ahol a lepedő tele volt vérrel:

„Békés volt, láttam a testemet a kórházi ágyban, a vért a lepedőn, és hallottam a gépek csipogását. Láttam, hogy a sürgősségi nővér bejött a szobába, és ekkor úgy éreztem, mintha tűszúrások lennének az egész testemben, ahogy az új vért pumpálták, és én újra megpihentettem a testemet. Ez az élmény örökre megváltoztatott, ma már teljesen más ember vagyok. Azóta cölibátusban élek, vegán vagyok, nem iszom alkoholt, és megpróbálok tiszta életet élni. Ha egyszer megtudod, milyen az, amikor kapsz egy második esélyt az életre, mindent megváltoztatsz, és újraértékeled a döntéseidet. A halálközeli élményem volt a legjobb dolog, ami történt velem, mert ma már nem félek a haláltól, és elfogadom az életet.”

Kapcsolódó írásaink