Montázs

Londonba is terveztek egy Eiffel-tornyot

Párizst el sem tudjuk képzelni a gigantikus Öreg Hölgy nélkül

A legtöbb terv gigantikus, stilizált karácsonyfát formált, és az építmény a mai Wembley-stadion helyén állt volna – írja a BBC.

Londonba is terveztek egy Eiffel-tornyot
Londonba is terveztek egy Eiffel-tornyot
Fotó: Unsplash

Párizst el sem tudjuk képzelni a gigantikus Öreg Hölgy nélkül, noha „csak” 1889 óta határozza meg a francia főváros látképét. A vastorony annak ellenére, hogy a Világkiállításon való szereplés után 20 évvel le akarták bontani, négy évtizedig volt a világ legmagasabb szerkezete, festették már vörösre, barnára, sárgára, borították már fénybe, csúfította óriási Citroën felirat, repültek már át „lábai között”, a második világháború alatt majdnem fegyvert készítettek belőle, de végül mégis Párizs legikonikusabb jelképévé vált.

Pedig két évvel megépülte előtt még petíciót is írtak a párizsi művészek, hogy ezt a monstrumot senki sem akarja a fővárosba. Vagy legalábbis a szépérzékkel rendelkező, érzékeny és jó szemű művészek biztos, hogy nem akarták. Gigantikus gyárkéménynek csúfolták Gustave Eiffel tervezőcégének végleges tervét is.

Ezzel szemben Edward Watkin, brit politikus, vasútépítő mágnás úgy gondolta, Londonnak is kell egy magas torony, ami ráadásul rálicitál majd a francia elődre. A „Great Tower of London” tervpályázatát 1890-ben, egy évvel az Öreg Hölgy felépülte után hirdették meg és összesen 68 pályamunka érkezett a felhívásra, hogy 34 métert verjenek a párizsi vasépítményre. Ez a torony végül sosem épült meg.

2012-ben adták át a The Shardot, London mai napig legmagasabb felhőkarcolóját, ami ugyan már semmi közöset nem ápol Edward Watkin óriási ötletével, mégis egy figyelemre méltó épület lett. Viszont 14 centiméterrel alacsonyabb, mint az Eiffel-torony.

Kapcsolódó írásaink