Montázs

Brazil teherautó-sofőr alapította a szektát

Tagjai ufóknak hiszik magukat

Az 1960-as években a brazil Neiva Chaves Zelaya megalapította furcsa szektáját, a Hajnal Völgyét, más néven a Vale do Amanhecert. Zelaya úgy hitte, hogy követői reinkarnált idegenek, akik nem is az emberi fajhoz tartoznak – írja cikkében a dívány.hu.

Brazil teherautó-sofőr alapította a szektát
A brazil szekta területén Jézusnak is akad hely
Fotó: AFP

Brazília fővárosa mellett található egy igazi erőd, amely a Hajnal Völgyeként ismert vallási csoporthoz tartozik. A követők úgy hiszik, hogy egy, a Capela bolygóról származó űrhajó itt lebeg a Föld felett. Örvényként működik, felszívja az összes negatív energiát, amit a csoport gyógyítói száműznek az emberiségből. Abban is biztosak, hogy mivel ilyen jól végzik a munkájukat, az emberi civilizáció szellemi fővárosát sikerült létrehozniuk.

A magukat jaguárnak nevező gyógyítók a rituáléik során a szekta tagjait, illetve arra járó turistákat is szívesen kezelik. „Kozmikus energiáikat” nem tartják távol senkitől, hiszen úgy gondolják, hogy ők valójában reinkarnálódott leszármazottjai azoknak a földönkívülieknek, akiket Isten küldött. Szinte kötelességük segíteni bárkin, aki az útjukba kerül, de pénzt nem fogadhatnak el, sőt a vallásuk kifejezetten tiltja, hogy részt vegyenek a bűnös kapitalizmusban. Maga a szekta ennek ellenére meglepően nagy, nyolcszázezer tagot számlál, s szerte a világban 600 templomot építettek már. A brazíliai erőd jelenti a központot, ahol főként közép- és munkásosztálybeli helyiek laknak.

A brazil szekta minden vallásból merített egy kicsit

De ki találta ki ezt a nagyon sok ponton vitatható, furcsa szektát? Egy négygyermekes, megözvegyült teherautó-sofőrnő, Neiva Chaves Zelaya, még az 1950-es évek végén. Az 1926-os születésű nő alkotta meg a Hajnal Völgyét, s az elméletet, miszerint Isten 32 ezer évvel ezelőtt földönkívülieket küldött a Földre. Zelaya biztos abban, hogy egy földönkívüli szellem látogatta meg őt, aki nemcsak látomásokat plántált az agyába, de a völgy tervrajzát is. Kétévnyi „kezelés” után az asszony felvette a Tia Neiva nevet, majd társával megalapította a Spiritist Union White Arrow nevű szervezetet, amelyet Neiva szellemi vezetőjéről, egy Fehér Nyíl atya nevű indián főnökről neveztek el. (Hogy hogy jönnek ide az indiánok, azt inkább ne firtassuk.) Ebből nőtte ki magát a ma is létező Social Works of the Spiritist Christian Order szervezet, ami a völgyet üzemelteti.

Vidámpark és gyerekek

1969-ben már ötszáz ember lakott a völgyben és persze lépett be a szektába. Nagy részük elhagyatott gyerek volt, akiket Neiva Matilde’s Children’s Home nevű árvaháza fogadott be. Mára a Hajnal Völgye a Neiva látomásaira épülő tanával – Tia 1985-ös halála ellenére – Brazília legnagyobb, legismertebb alternatív vallásává nőtte ki magát. A völgy leginkább egy vidámparkra hasonlít, a vallásról a piramissal (!) ellátott tóparti imakomplexum vagy az űrhajó alakú templom árulkodik. Bár a furcsa épületek, mesterséges vízesések és szobrok szétszórva hevernek, valójában úgy tervezték meg őket, hogy a vallás bonyolult hitrendszerét tükrözzék.

Mindenre van megoldás

A völgyben a sok gyerekre való tekintettel általános iskola is működik, kétszáz tanuló jár oda. Saját éttermeik, könyvesboltjuk, sőt autószerelő műhelyük is van. Szükség is van rájuk, mivel amikor a tagok más városokba mennek vásárolni, díszes, furcsa öltözékük mindenkinek szemet szúr. A tagok naponta háromszor megrendezik a „Csillaghullás szertartást”, amelyben a nimfák (a női tagok) tartják szimbolikus fehér lándzsájukat. A férfiaknak nem szabad ilyet viselniük, mivel az emberi történelem során nem használták azokat felelősségteljesen. Aztán egy ponton jön Jézus, de nem bibliai történetként, hanem gyógyítóként: az egész szekta középpontjában a világ és az emberek meggyógyítása áll. A cél, hogy mindenkit megszabadítsanak a gondoktól és problémáktól. Helyette mindent az egyenlőség és az igazságosság elve alapján építenek fel. Talán ez a vallástól független jó akarat az, ami továbbra is népszerűvé teszi ezt az igazán furcsa szektát.

Kapcsolódó írásaink