Montázs

Újabb bizonyíték: a mesterséges zátonyok igen gazdag élővilágúak

Világszerte számtalan elsüllyedt, elsüllyesztett hadihajó szolgálja ma már a tenger élőlényeit

Jó ideje felmerült, hogy a mesterséges zátonyok, vagyis a tengerben véletlenül vagy szándékosan elsüllyesztett, búvóhelyeket jelentő roncsok nagyban segíthetik a tengeri élővilágot – írta meg a National Geographic.

Újabb bizonyíték: a mesterséges zátonyok igen gazdag élővilágúak
SS Thistlegorm
Fotó: NorthFoto

1941-ben egy német repülőgép süllyesztette el a Vörös-tengeren az SS Thistlegorm nevű brit teherhajót, amely azóta is a tenger mélyén pihen, a roncsot még Jacques Cousteau fedezte fel, 1955-ben, s azóta is kedvelt célpontja a búvároknak – írta meg a National Geographic.

A hajó maradványait 8 éven át rendszeresen figyelték civil kutatók, vagyis ez esetben a Vörös-tengeren búvárkodók segítségével meghatározott paraméterek alapján felmérték a körülötte, rajta-benne található élővilágot. A PLOS One folyóiratban pedig most ennek a hosszú távú felmérésnek az eredményeit tette közzé az olasz kutatócsoport.

Objektum doboz

A népszerű üdülőhely Sharm El Sheiktől hajón 70 kilométerre, a Szuezi-öböl bejáratánál, homokos fenekű területen, 30 méteres mélységben található roncs olyan helyen van, ahol a közelben természetes zátonyok is találhatóak. A hajón utánpótlás felszerelést szállítottak volna a brit csapatoknak, fegyverek, járművek is vannak a fedélzeten, mára azonban birtokba vette az élővilág. Ezt elősegítette a roncs elhelyezkedése (a hajó orra csak 15 méterrel van a felszín alatt), és kissé hidegebb vízben található, mint a partközeli zátonyok. Ez az alacsonyabb hőmérséklet a tengervíz felmelegedése során plusz menedéket jelenthet a zátonylakó élővilágnak, amely már most küzd a klímaváltozással.

A kutatás során 72 állatfajt figyeltek és számláltak meg a búvárok az évek során, e fajok olyanok, amelyek a környező természetes zátonyokon is élnek. Nemcsak a fajok számát, hanem számos faj esetében azok gyakoriságát is jelezték. Bár évente változott, hogy hány állat volt jelen a roncson, ez a változás nem jelentett sem általános csökkenést vagy növekedést, összességében 71 fajt találtak meg a búvárok minden évben, egyedül az ördögrája volt, amelyik nem minden évben bukkant fel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hajóroncs életközössége ugyanolyan sokszínű, mint a környező természetes zátonyoké. Világszerte számtalan elsüllyedt, elsüllyesztett hadihajó szolgálja ma már a tenger élőlényeit, s ezek a hajók a bonyolult felépítésük miatt különösen jó mesterséges zátonyoknak bizonyultak. (Vannak a világon olyan mesterséges zátonyok, amelyek több halfajnak adnak otthont, mint a közeli természetes zátonyok!)

Az SS Thistlegorm esetében is beigazolódott az, hogy kiváló élőhelyként szolgált az állatok számára. Ez volt az első olyan felmérés egy mesterséges zátonynál, amely öt évnél tovább tartott, s ezzel alkalmas volt az összehasonlításokra – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink