Montázs

Rekorder tengeri őshüllő maradványaira bukkantak Kínában

A hüllő 244 millió évvel ezelőtt, a triász időszakban élt

A pachypleuroszaurusz a triász időszakban élt, kis- vagy közepes termetű tengeri őshüllő volt, gyíkszerű lény. A Jünnanban, azon belül a Ji Autonóm Területen megtalált példánya 47,1 centi hosszúságú, ebből 25,4 centi az állat farka, ami rekordernek számít ezen faj körében – számolt be a Kínai Tudományos Akadémia tájékoztatása alapján a hirado.hu.

Rekorder tengeri őshüllő maradványaira bukkantak Kínában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Nevében utalnak hosszú farkára és a település nevére: Honghesaurus longicaudalis. Az állatnak összesen 121 csigolyája volt, ebből 69 tartozott a gerinc farki részéhez. Más pachypleuroszauruszoknál eddig 58 farokcsigolya volt a rekord, ezt döntötte meg most az állat, a kutatók szerint a megsokasodott farokcsigolyák száma az életmódhoz való alkalmazkodás jele, vagyis ezzel a tengeri őshüllő úszási képességei váltak jobbá – írta meg a hirado.hu.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint úszása során kígyózó mozgást végezhetett, ebben segítette testalkata. A pachypleuroszauruszok a Tethys-óceánban éltek, a most feltárt kínai példány az óceán keleti pereménél, maga az óceán átjárást biztosított az állatoknak a mai Európa és Dél-Kína közti régióban. A Honghesaurus anatómiai jegyeiben kissé közelebb áll az európai rokonaihoz, mint a Kínában korábban felfedezettekhez, és eddig ez a legrégebbi pachypleuroszaurusz Kínából.

Kapcsolódó írásaink