Montázs

Mi köze van egymáshoz a tüdőnek és a teniszpályának?

A tüdőgyulladás a világon a tíz leggyakoribb halálok között szerepel, 2019-ben 2,5 millió ember életét követelte, és az összes gyermekhalál mintegy húsz százalékát okozta. Hogy felhívják a figyelmet a tüdőnk fontosságára, 2009 óta november 12-én tartják a tüdőgyulladás világnapját.

Mi köze van egymáshoz a tüdőnek és a teniszpályának?
Egy egészséges tüdő keresztmetszete. A kép illusztráció.
Fotó: RAJAAISYA / SCIENCE PHOTO LIBRARY / DRH / Science Photo Library via AFP

Ennek okán összegyűjtöttünk néhány érdekességet a tüdőről, amelyek nem igazán köztudottak. Például, tudta, hogy a tüdő és a teniszpálya akár azonos méretű is lehet?  Bár elég valószínűtlennek tűnik, ha a tüdőt laposan kiterítenék, csaknem akkora helyet foglalna, mint egy teniszpálya. Tehát, mi a közös a tüdőben és a teniszpályában? A méretük!

A tüdő, ha vízre helyezik, nem süllyed el. A legtöbben nem tudják, de valójában az a helyzet, hogy a tüdő az egyetlen olyan szerv az emberi testben, amely képes a vízen lebegni. Az orvosszakértők ezt a tudást nagyon jól tudják hasznosítani munkájuk során, ők ugyanis az úgynevezett „tüdőúsztató tesztet” használják a boncolás során annak megállapítására, hogy a magzat meghalt-e az anyaméhben.

Amennyiben a tüdő lebeg a vízen, az azt jelenti, hogy a baba élve született, és később halt meg. Mindez azért lehetséges, mert amikor az anyaméhben van, a tüdejében folyadék van. Születés után maximum tíz másodpercbe telik, amíg a csecsemő elkezd  lélegezni, ez pedig környezet megváltozása miatt van. Az International Journal of Legal Medicine 2013-as tanulmánya szerint ez a módszer az esetek 98 százalékában pontos.

További érdekesség, hogy soha nem tudjuk teljesen kilélegezni az összes levegőt a szervből, ugyanis egy kis levegő mindig marad a tüdőnkben, hogy megkönnyítse a következő lélegzetvételt. A bent maradt levegő hatására ugyanis a kisebb légutak sem esnek össze,  ez az úgynevezett maradék térfogat, amely mindig a tüdőben marad. A mindig bent levő levegő térfogata nagyjából 1200 milliliter.

És azt tudta, hogy egy tüdőlebennyel is lehet élni? Igaz, ez korlátozza fizikai képességeket, de így is fenntartható a normális életvitel. Olyannyira, hogy a világon rengeteg ember él csak egy tüdővel. 

Elég sok vizet veszítünk a kilégzéssel. A helyzet ugyanis az, hogy a kilégzés lehetővé teszi a sejteknek szükséges oxigén felvételét és a szén-dioxid eltávolítását, azonban a kilélegzéssel elég sok vizet veszítünk. 

Egy, a Polish Pneumonology and Allergology folyóiratban megjelent 2012-es cikk szerint nyugalmi állapotban az emberek óránként akár 17,5 milliliter vizet is kilélegezhetnek. A tanulmány szerint azonban, aki edzeni jár, akár négyszer ennyit is veszíthet az aktívan töltött órákban, ami azt jelenti, hogy valóban nem ártana odafigyelni a folyadékfogyasztásra.

A tényeket itt, itt és itt találtuk. 

Kapcsolódó írásaink