Montázs

Pszichés állapotunkra is kihat a háború és a rezsiárak növekedése

A sikerélmények, pozitív visszajelzések segítenek csökkenteni a szorongásból eredő negatív érzelmeket

Önmagában nem létezik sem klíma-, sem háború-, sem rezsiszorongás, hanem szorongás létezik, amely egy jól körülhatárolható vélt vagy valós okra vetítődik ki – mondta a Magyar Hírlapnak Káplár Mátyás, a Pécsi Tudományegyetem  Pszichológia Intézet tanszékvezetője.

Pszichés állapotunkra is kihat a háború és a rezsiárak növekedése
Káplár Mátyás tanszékvezető
Fotó: Káplár Mátyás Facebook-oldala

– Hallottunk már covid- és klímaszorongásról. Napjainkat a háború és a megemelkedett rezsi tölti ki. Beszélhetünk esetleg háború- és rezsiszorongásról?

– A szorongás önmagában nem kötődik semmilyen témához vagy tárgyhoz. Alapvetően az emberi psziché reakciója olyan helyzetekre, amelyet az egyén nem tud kontrollálni, és amelyekkel kapcsolatban fenyegetettség érzése lehet. A mindennapok nehézségei és kihívásai stresszt jelentenek az emberek számára, ha ezek nem kezelhetők megfelelően, akkor belső feszültség és ezzel a stresszszint is fokozódik. Ezek a mindennapi problémák önmagukban is elegendők lehetnek ahhoz, hogy elvezessenek a szorongás érzéséhez. Olyan helyzetekben, amikor az átlagosnál nagyobb teher nehezedik az egyénre, ez a folyamat jóval nagyobb intenzitással játszódik le. Mivel többnyire közvetlenül, tudatos szinten nincsen rálátása az embereknek a szorongást valójában kiváltó dologra, ezt nem tudják konkrétan megragadni, így hajlamosak olyan dolgokra kivetíteni, amelyek közvetetten, vagy meglátásuk szerint közvetlenül hathatnak a negatív érzelmi állapotukra. Így tud kialakulni a klímaválsághoz, a háborúhoz vagy éppen a rezsihez kötődő szorongás. Ezek a dolgok jól meghatározhatók, jól követhető a hatásuk, ezért könnyebben megragadhatók és kontrollálhatók mint más tényezők, amelyek nem nyilvánvalók. Tehát önmagában nem létezik sem klíma-, sem háború-, sem rezsiszorongás, hanem szorongás létezik, amely egy jól körülhatárolható vélt vagy valós okra vetítődik ki. A probléma abból adódik, hogy bár az a dolog, amire szorongás kivetül jól meghatározható, az átlagember jelentős befolyással nem rendelkezik ezeknek a megváltoztatására, ezért olyan negatív érzelmi spirálba kerülhet, amiben egyrészt tapasztalja a problémát, látja (látni véli) a kiváltó okot, azonban megoldást nem tud rá adni, így ettől még rosszabb érzelmi állapotba kerül, amit majd újra az adott tárgyra vetít ki, és így tovább.

– Mit kell tennünk ha fennáll ez a probléma?

– A szorongások kezelése amilyen egyszerű elméletben, a  szorongás mély érzelmi dimenziója miatt olyan nehézkes a gyakorlatban. Az egyénnek fel kell mérnie, hogy a szorongás tárgya az ő mindennapi életére, a gyakorlatban milyen hatást gyakorol. Fel kell ismernie, hogy a szorongás tárgyának gyakorlati hatása a szorongás mértékéhez képest elenyésző hatású (ha a közvetlen hatás megegyezik a szorongás mértékével pl. egy háború közvetlen kitörésekor, akkor már nem szorongásról beszélünk, hanem jogos, akut félelemről). Meg kell keresni, hogy életének melyek azok a területei, ahol képes valód hatást gyakorolni, ahol képes a saját és a szerettei életét közvetlenül is pozitívan befolyásolni. Arra kell törekedni, hogy ezekre a felismert területekre helyezze a hangsúlyt, erre fordítsa energiáit. Az innen származó sikerélmények, pozitív visszajelzések segítenek csökkenteni a szorongásból eredő negatív érzelmeket.

– Mikor forduljunk szakemberhez? 

– A probléma súlyosabbá válását jelezheti, ha az egyén nem képes a figyelmét elterelni azokról a dolgokról, amelyekhez a felszínen szorongás kapcsolódik. Szakember felkeresését akkor érdemes megfontolni, ha a szorongás olyan mértékben kezd el hatni az egyén életére, hogy az funkcióvesztéssel jár, vagyis vagy nem tudja megfelelően elvégezni mindennapi életének a teendőit, vagy hosszabb távon sem képes a szorongáshoz kapcsolódó negatív érzelmi állapotán felülemelkedni. Mindenképpen érdemes olyan pszichológus szakembert választani, aki megfelelő szakmai és tapasztalati háttérrel rendelkezik, és a vele való közös munka során sikeresen feltárhatók az egyén szorongását valójában befolyásoló tényezők rendszere.

Kapcsolódó írásaink