Montázs

Két távon, úszva vagy SUP-on

Alapos felkészülés nélkül ne vágjunk neki a Balatonátúszásnak, amit idén július 23-án rendeznek – hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva Máth István, a Budapest Sportiroda versenyigazgatója.

Két távon, úszva vagy SUP-on
Alapos felkészülés nélkül ne vágjunk neki a Balatonátúszásnak
Fotó: MH

Mit lehet tudni az idei eseményről?

A tavalyi évhez hasonlóan a megszokott 5,2 kilométer mellett fél távon is el lehet indulni. A táv nemcsak úszva, de SUP-pal is teljesíthető.

Mi kell ahhoz, hogy valaki átúszhassa a Balatont?

Ha valakiben egy kicsi kétely is van, akkor ne induljon el. Mi az abszolút biztonságra törekszünk, hiszen az úszóknak a nagy része három-három és fél órát tölt a vízben, ami alapos felkészülést igényel. Az indulók nagy része uszodában készül, de mi mindig hangsúlyozzuk, hogy ez egy szabad vízi úszás. Sokan a vízbe ugrás után pánikba esnek, mert nem látják a medence alját, és megijednek attól, hogy mozog a víz.

Milyen tanácsokat adna az indulóknak?

Én azt javaslom, hogy mindenki próbálja ki magát szabad vízben, mielőtt eljön a Balatont átúszni. Ez azért fontos, mert a távot feladók nagy része mindjárt a rajt után két-háromszáz méteren belül befejezi az úszást. Másrészt mindenki figyeljen a védelemre, tehát sapkában és napvédő krémmel bekenve jöjjön, hiszen a résztvevők feje, karja, válla könnyen leéghet. Emellett mindenki vegyen magához megfelelő mennyiségű táplálékot, és igyon indulás előtt.

Említettük, hogy van féltáv is. Mennyi felkészülés kell a 2,6 kilométer teljesítéséhez?

Balatonbogláron, a Platán Strandon rajtolnak, elúsznak a bójáig, megkerülik, és a nagy táv úszóival együtt érnek célba. Ott is, ahogy a nagy távnál, vitrolássor biztosítja az úszókat, tehát ha valakinek problémája van, akkor a 25–50 méterenként lehorgonyzott vitorlások segítségét kérhetik, ahol vizet és szőlőcukrot vehetnek magukhoz. Aki kevésbé tudott felkészülni, de vízbiztos, az a fél távon el tud indulni. Ezen a távon mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen a szabad vízben a 2,6 kilométert leúszni, és esetleg a következő alkalommal már a teljes távon is el tud indulni.

A balatoni vízimentők és vízi rendőrök is biztosítják az eseményt, ha valakinek gondja van, akkor ők is tudnak segíteni
A balatoni vízimentők és vízi rendőrök is biztosítják az eseményt, ha valakinek gondja van, akkor ők is tudnak segíteni
Fotó: MH

Milyen szakemberek biztosítják az eseményt?

A balatoni vízimentők és vízi rendőrök is biztosítják az eseményt, ha valakinek gondja van, akkor ők is tudnak segíteni. Emellett van három lehorgonyzott kórházhajónk a táv első harmadán, a felénél és a második harmadánál, ahová ki tudják vinni a bajbajutottakat, ahol szakszerű orvosi ellátásban részesülnek, illetve ha szükséges, akkor kiviszik a partra a Bogláron várakozó mentőhöz.

Mennyire jellemző az, hogy évről évre visszatérnek az úszók?

Vannak ilyenek, sőt van olyan, aki negyvenedik alkalommal vesz részt az átúszáson, azaz minden eseményen rajthoz állt eddig.

Minden Balaton-átúszáson találkozhatunk hírességekkel. Vannak olyanok, akikről már biztosan tudjuk, hogy jelen lesznek?

A nevezők között van Tótka Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos. Van egy svéd vendégünk, aki 530 maraton teljesítése után most eljön, és le fogja úszni ezt a távot is, de ide sorolható Gurbán Béla, aki negyvenedik alkalommal vesz részt az átúszáson. Itt lesz a svéd katonai világbajnok, de van olyan is, aki már hosszában is átúszta a Balatont. A nevezők között szerepel a Kuna Károly–Szűcs Krisztina színész házaspár is.

Hogy ha a számokról beszélünk, akkor mire számítanak idén?

Június végén 4800 nevezésnél tartottunk, ami magába foglal 32 országból 150 külföldi indulót. A résztvevők közül 4200-an a teljes, 350-en pedig a fél távra jelentkeztek, míg 250-en SUPpal teljesítenék az idei eseményt. Minden további információ megtalálható a www.balaton-atuszas.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom