Montázs

A Balaton ünnepe

A legnagyobb hazai vitorlásünnep megkoronázása a Kékszalag, amelyet idén 54. alkalommal rendeznek. A július 14-i eseményről Litkey Farkas tizenháromszoros bajnok nyilatkozott lapunknak.

A Balaton ünnepe
A legnagyobb hazai vitorlásünnep megkoronázása a Kékszalag, amelyet idén 54. alkalommal rendeznek
Fotó: MH

A Kékszalag a legnagyobb balatoni vitorlázóünnep, és talán a legnagyobb, tó körüli fesztivál. Ez egy olyan eseménysor, ami több mint egy hétig tart.

A versenyt nézve mi lehet a siker titka? Hogy lehet megnyerni a Kékszalagot?

Alapvetően ugyanúgy kell versenyezni, mint bármelyik másik vitorlásversenyen. Fel kell készülni, elengedhetetlen egy gyors hajó, amivel a csapatnak meg kell tanulnia vitorlázni.

Kik indulhatnak el a Kékszalagon?

A vitorlázásnak több szintje van. A Kékszalagon igazolt versenyzők indulhatnak, illetve néhány fő egy hajón vendégként is szerepelhet. Ehhez elsősorban az kell, hogy a csapat elfogadja. Komolyabb felkészülésre sincs szükség, elég ha az adott évben néhányszor vitorlázik a csapattal, és akkor el tud indulni a Kékszalagon. Nyilván ehhez kell kapcsolat és alkalmazkodóképesség, hiszen ezek a hajók kicsik ahhoz a térhez képest, amelyhez szokva vagyunk. A nagyobb hajók is maximum huszonöt négyzetméteres fedélzettel rendelkeznek, ahol hat-nyolc ember tölt el egy egész napot.

A július 14-i eseményről Litkey Farkas tizenháromszoros bajnok nyilatkozott lapunknak
A július 14-i eseményről Litkey Farkas tizenháromszoros bajnok nyilatkozott lapunknak
Fotó: MH

Kinek lehet megfelelő sportág a vitorlázás?

Aki szereti a vizet, a napsütést és a jó levegőt. Azt gondolom, hogy bárkinek megfelelő lehet, ha el tudja fogadni, hogy a dolgokról nem mindig ő dönt. Itt alkalmazkodni kell az időjáráshoz, a csapattagokhoz, esetleg más vitorlázókhoz is.

Mit lehet tudni az idei eseményről?

A fesztivál felépítése hasonló lesz az elmúlt években látottakéhoz, ami már tradíció. A Fehér Szalaggal indul, ami után vasárnap a Horváth Boldizsár Emlékverseny következik, ami már a felvezetés része. A gyerekek versenyeznek a Kékpántlikán. Az egész hét arról szól, hogy csütörtökön elrajtol a verseny, ami 48 órás limitidővel rendelkezik, tehát a csütörtök reggel 9 órás rajtot követően szombaton reggel 9 óráig lehet érvényesen teljesíteni a távot. A táv már tradicionális, Balatonfüreden van a rajt. A leglátványosabb pont, ahonnan meg lehet nézni a versenyt, az a tihanyi apátság és az előtte lévő cukrászdák. Az északi part mentén lévő magas éttermek is kiváló helyet biztosítanak a közönségnek. Ezen az első, Balatonfüred–Kenese-szakaszon nagyon együtt van a mezőny. Nagyjából 10 és 11 óra között fordulnak majd az első hajók Kenesén, természetesen ez szélfüggő. Ezután folyamatosan érkezik a mezőny, innen Siófokra vitorláznak, onnan Keszthelyre, majd Balatonfüredre.

A versenyzők mennyit éreznek a fesztiválból és a szurkolók buzdításából?

Lehet érezni. Nyilván nem erre fókuszálunk mi, versenyzők. Tapasztaljuk és tudjuk, hogy ez nagy show, elsősorban Balatonfüreden, de a versenyt érintő nagyobb városokban is.

A fesztivál felépítése hasonló lesz az elmúlt években látottakéhoz, ami már tradíció
A fesztivál felépítése hasonló lesz az elmúlt években látottakéhoz, ami már tradíció
Fotó: MH

Mi a cél idén?

Nyerni szeretnénk minden évben, úgyhogy úgy készülünk, hogy ne legyen szemrehányás magunkkal szemben.

Mit kell tudni a csapatról?

A csapatunk három éve formálódott újjá, amelynek köszönhetően sok fiatal versenyzővel bővültünk. Az elmúlt három évben belefektetett munka most kezd beérni. Azt látom, hogy ezek a srácok most már nagyon stabil és érett versenyzőként viselkednek. Ebben a fiatal csapatban van egy dinamika, ami évről évre egyre nagyobb fejlődést mutat, mint a korábbi csapataim, amelyekben idősebb versenyzők voltak.

Kapcsolódó írásaink