Montázs

A tökéletes grillezés titkát kerestük

Nem mindegy, min, mivel, és az sem, hogy hogyan állunk neki a nyári kerti partinak. A rengeteg tervezés és rohanás mellett pedig olykor hajlamosak lehetünk elfeledkezni a legnagyobb attrakciók egyikéről, ami nem más, mint maga az étel. De mitől lesz olyan omlós és szaftos a ribeye steak? Többek között ezt is megtudtuk.

A tökéletes grillezés titkát kerestük
Képünk illusztráció
Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Nem vitás, hogy mindenki a legjobb falatokkal kényeztetné a családtagokat vagy a vendégeit. Ehhez érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt tizenöt évben sokat változott a grillezés világa is, így, aki nem sajnálja az időt és a pénzt, akár olyan ételeket is a szerettei elé rakhat, amelyeket valóban csak a legjobb éttermekben szolgálnak fel.

A végeredmény tehát függ az alapoktól, vagyis attól, hogy milyen grillsütőt használunk, természetesen itt is vannak egyéni preferenciák.

„Van, aki a faszénre esküszik az illatanyag és a füstösség miatt, de más inkább azt mondja, hogy nem koszolja össze a kezét, hanem inkább gázgrillel sütne. Vannak, akik nem akarják zavarni a szomszédot, és kis teraszuk van, ezért elektromos grillt választanak” – részletezte a lehetőségeket és az egyéni preferenciákat a Grilltársaság tulajdonosa.

Lovas József azzal folytatta, az sem mindegy, hogy hány főre és mit szeretnének grillezni. „Többféle sütési technika van, például a barbecue – ami nem szósz –, hanem azt jelenti, hogy alacsony hőfokon, a füstön sütés technológiáját alkalmazzuk, ehhez azonban olyan grillsütő kell, ami képes erre” – fogalmazott, majd arról is beszélt, hogy a kezdő grillezők megveszik a nyitott rácsos sütőt, és gyorsan rá is jönnek, hogy a tarjaszelet alja már rég megégett, amikor a közepe még nem is sült át.

Kiemelte, ezért zárt grilleket forgalmaznak, ugyanis azokkal a direkt vagy az indirekt grillezés technológiáját is lehet alkalmazni.

A grillezés másik alapvető és legalább ugyanilyen fontos része a pácolás.

A húsokat nedves vagy száraz pácban előkészítjük, amelyhez pácfűszereket használunk, de a lehetőségeknek tulajdonképpen csak a kreativitás szabhat határt. Lehet kísérletezni baconbe csomagolt datolyaszemekkel vagy csirkemájjal, esetleg zöldségágyba ültetek bele előkészített húsokat, és azt grillezem meg.

„A grillen mindent el lehet készíteni, amit a konyhai sütőben is, így süteményeket, tortalapot vagy éppen pogácsát is, ami hihetetlenül finom lesz a füst miatt. A száraz fűszerkeverékekkel sokkal komplexebb élményt lehet elérni, ugyanis azok egy kérget képeznek a húson a sütés végére, ami egzotikus élményt ad” – részletezte Lovas József.

Lovas József, a Grilltársaság tulajdonosa
Lovas József, a Grilltársaság tulajdonosa
Fotó: MH

Természetesen sokan vannak, akik otthon, maguk keverik ki a fűszert, és az ízvilág fokozására különböző füstölő fadarabokat is használnak, amelyeket chunkoknak és chipseknek hívnak.

„Ezekből a tűztérbe kell dobni a sütés elején, és a hús elnyeli ezeknek az ízét, így még hangulatosabb lesz az ízvilág” – öszszegzett a Montázsnak a Grilltársaság tulajdonosa.

Direkt grillezésnek nevezik, amikor a rácson közvetlenül a faszén felett van a hús, és gyorsan forgatják, hogy le ne égjen, amíg a szép minta rá nem ég a húsra.

Az indirekt grillezés lényege, hogy lehet állítani a hőfokot, és a sütő másik oldalán sül a hús, zárt térben, így a keletkező gőz miatt nagyon puha és szaftos lesz a végeredmény.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom