Montázs

Versenyúszás az idővel

Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Magyarország, ami Wladár Sándor, a szervezőbizottság elnöke szerint újra felhelyezi Budapestet a világ turisztikai térképére. A szakember, aki a Magyar Úszó Szövetség elnöke is, hozzátette, ez az esemény valóban jó országimázs-építő, hiszen két héten keresztül egyetlen fő sporteseménye lesz a világnak: a budapesti világbajnokság.

Versenyúszás az idővel
Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Magyarország
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Magyarország beugrósként rendezheti a világbajnokságot. Mennyire volt kevés az idő?

– Nagy bátorság kellett ahhoz, amikor Fukuoka visszalépett, hogy bevállalja Magyarország az idei világbajnokságot. Alig több mint száz nap alatt kell megcsinálnunk azt, amire alapesetben két-három évünk van. Az első harminc nap az adminisztratív feladatoké volt, de hiába rövid az idő, én úgy gondoltam, meg tudjuk csinálni.

– Mekkora pluszsegítséget adott az, hogy Magyarország korábban már rendezett vizes világbajnokságot?

– Valamennyi segítséget adott, de annak a szervezőbizottságnak csak töredéke van benne az idei bizottságban is. A Magyar Úszó Szövetség munkatársai az elmúlt öt évben hat vagy hét világversenyt rendeztek, ahol mindent megtanultak. A keménymag mellett ott vannak még azok is, akik már más területen bizonyítottak, mint a Walton logisztika, a Moonlight vagy a Nemzeti Sportügynökség, akiknek hatalmas a tapasztalatuk.

Wladár Sándor
Wladár Sándor
Fotó: MH/Purger Tamás

– A hírek alapján nagyon sok klasszis is jelen lesz.

– Május végén csaknem kétszáz ország már akkreditált, és közülük több mint száznyolcvan már a szállást is lefoglalta. Érdemes megemlíteni, hogy a kínaiak egy teljes csapatot szállító különgépet béreltek. Én azt látom, hogy óriási az érdeklődés. Példaként mondanám az amerikai csapatot, akik nyolcvan fővel érkeznek, de az angolok is hatvanan jönnek. Körülbelül ötezer fővel számolunk előzetesen.

– Milyen tempóban fogynak a jegyek?

– A jegyeladás Budapesten minden várakozást felülmúlt. Az első három napon több mint harmincezer jegy fogyott el. A vízilabda- és az úszóesemények kapcsán legalább kétszer annyi jegyet tudnánk eladni, amennyi a rendelkezésünkre áll.

– Öt helyszín, öt verseny. De pontosan mi is vár a versenyzőkre?

– Az úszóversenyeknek és a műugrásnak a Duna Aréna ad otthont. A Széchy Tamás Uszodában a szinkronúszás, a Hajós Alfréd Sportuszoda nagymedencéjében a vízilabda-mérkőzések lesznek. Itt rendezzük a magyar csapat meccseit, ahol hétezer fős lelátó várja a szurkolókat. A csoportmérkőzéseket Szegeden, Sopronban és Debrecenben rendezzük. A nyílt vízi úszásnak pedig a Lupa-tó ad otthont.

Nem szabad megfeledkezni Hosszú Katinkáról sem
Nem szabad megfeledkezni Hosszú Katinkáról sem
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Ha már az úszásról beszélünk... Elnökként mit vár a sportolóktól?

– Két embertől három érmet várok. Véleményem szerint hasonló eredményeink lesznek, mint Tokióban. Azt azonban tudni kell, hogy Kapás Boglárka sérülése miatt fő számában, a 200 méter pillangón nem indul, és Verrasztó Dávidot sem láthatjuk 400 méter vegyes úszásban. Azonban lehetnek meglepetések akár Koós Huberttől, Szabó Szebasztiántól vagy Pádár Nikolettől, de nyílt vízen Olasz Annában is bőven van még tartalék. Ráadásul nem szabad megfeledkezni Hosszú Katinkáról sem, aki május végén a világ harmadik legjobb idejét úszta 400 méter vegyesen.