Montázs

Sose késő sportágat választani

Sportágat, mozgásformát választani gyermekkorban a legjobb. Aki mégis felnőttként keresi a hozzá passzoló aktív szabadidős tevékenységét, jól teszi, ha egy szakemberrel konzultál. A Nagy Sportágválasztó ma már nem csak a gyerekeké. A májusi tapasztalatokról Kiss Gergely, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója beszélt lapunknak.

Sose késő sportágat választani
Kiss Gergely, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Túl vagyunk a Nagy Sportágválasztón. Milyen volt az idei esemény?

– A szokásokhoz híven pénteken az iskolások jöttek, míg a szombati nap a családoké volt. Elmondhatom, hogy nagyon sikeres eseményen vagyunk túl, sokan látogattak ki idén is. A családok és a gyerekek mellett jöttek példaképek és élsportolók is. Külön öröm volt látni, hogy jött Magyarországon élő venezuelai család, de olyanokkal is találkozhattunk, akik Bécs mellett laknak, de most hazalátogattak, és programként a Nagy Sportágválasztót választották, de voltak Debrecenből, Szegedről, Szentesről, Karcagról, Dunaújvárosból és még sok más városból is.

– Egy gyereknek, aki sportágválasztás előtt áll, mennyire lehet motiváló találkozni egy olimpiai bajnokkal?

– A hét-nyolcéves gyerekek felismerik azt a sportolót, akit láttak a televízióban a dobogó tetején, vagy esetleg ott voltak személyesen egy versenyén. Amikor van egy sikeres vívó-, kajak- kenu, úszó- vagy vízilabdaverseny, utána mindig sok gyerek van az adott sportág toborzóin. Sokat számít, amikor eljön hozzánk Szabó Gabriella, Milák Kristóf vagy Storcz Botond sokszoros olimpiai bajnok sportoló.

Galériánk kattintással, pöccintéssel lapozható!

Sportágat, mozgásformát választani gyermekkorban a legjobb
Sportágat, mozgásformát választani gyermekkorban a legjobb
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Évről évre egyre többen vannak kinn a sportágválasztókon. Mi lehet a siker titka?

– A töretlen érdeklődésnek több oka is lehet. Először is ez egy szabadidős program, ahol a családok rendezett körülmények között eltölthetnek több órát, ami közben a gyerekek kikapcsolódnak, és emellett aktívan töltik a napjukat. Az ingyenesség is számít, hiszen anyagi helyzettől függetlenül minden család el tud jönni. Az is az esemény mellett szól, hogy itt lehet beszélgetni edzőkkel, vezetőkkel, a bemutatókat tartó sportolókkal. A látogatók rákérdezhetnek a szakemberektől a részletekre, és akár a rendszeres edzések lehetőségeiről is informálódhatnak. Végül, de nem utolsósorban a példaképekkel is lehet találkozni, akiktől autogramot vagy közös fotókat lehet kérni.

– Mennyire van visszajelzés arról, hogy hányan jutnak el odáig, hogy tar- tósan részesei legyenek egy sportágnak?

– Egy gyerek több sportágat is kipróbál egy Nagy Sportágválasztó alkalmával. Vannak olyanok, akik négyszer-ötször visszamennek egy bizonyos sportághoz, ami már jelzésértékű. Tudunk olyan sportlövőről, taekwondobajnokról, más harcművészről, sőt vízilabdázóról is, aki a sportágválasztón ismerkedett meg egy adott sportággal, és mára utánpótláskorú vagy felnőtt eredményekkel rendelkezik.

– A következő nagyobb esemény június 17-én a Mozgás Éjszakája lesz. Mi várható ott?

– Ez egy kifejezetten izgalmas program, hiszen birtokba vesszük a Városligetet. Este kilenctől számos programmal várjuk az érdeklődőket. Lesz itt ötpróbapontokért futás, kerékpárverseny, lehet majd túrázni és sétálni is, de sok más izgalmas sportágat is ki lehet próbálni. Ez egy fesztiválhangulatú este lesz sok mozgással és zenével. Előzetesen 15–20 ezer látogatót várunk a Mozgás Éjszakájára.

Kapcsolódó írásaink