Montázs

Könyv, könyv és mindenhol könyv

Június 9–12. között rendezik a 93. Ünnepi Könyvhetet. Az idei eseményekről és a koronavírus-járvány alatt történt online eseményről Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke beszélt lapunknak.

Könyv, könyv és mindenhol könyv
Június 9–12. között rendezik a 93. Ünnepi Könyvhetet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Ez már a 93. esemény. Mi lehet a siker titka, hogy ennyi éven keresztül életben maradt ez az esemény?

– A könyvszakmának van egy sajátossága. Összesen egy alkalommal maradt el az elmúlt 94 évben, ‘56-ban nem volt egyedül könyvhét. A kereskedők és a kiadók egy szervezetben vannak. Ez Európa második legrégebbi civil társulása a könyviparban.

– Mi várható az idei könyvhéten?

– Utoljára szeptemberben tartottunk könyvhetet. Két évvel ezelőtt pedig csak online tudtuk megtartani a koronavírus-járvány miatt. A jelek szerint megvan az igény a közönségben, az irodalomszerető emberekben, a kiadókban és a kereskedőkben, hogy életben tartsák ezt a könyves ünnepet. A mostani eseménynek az őszinél is sokkal több jelentkezője van, 177 standunk lesz. Igazság szerint már rég kinőttük a Vörösmarty teret, már hozzácsatoltuk a Duna-korzót is a területünkhöz. Ott elsősorban a gyerekek lesznek a középpontban.

– Milyen programokkal készülnek?

– Két nagy színpadot töltünk meg folyamatosan programokkal. Csaknem ezer író, alkotó fog dedikálni, ami szintén rekordszám. Több mint 100–150 esemény lesz a színpadon. Minden estét koncerttel fejezünk majd be. A nyitókoncertet például a Budapesti Fesztiválzenekar adja, de díjazzuk a Szép Magyar Könyv versenynek a nyerteseit is. Nem elhanyagolható információ, hogy az esemény ingyenesen látogatható.

Galériánk kattintással, pöccintéssel lapozható!

Június 9–12. között rendezik a 93. Ünnepi Könyvhetet
Június 9–12. között rendezik a 93. Ünnepi Könyvhetet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Az esemény egyik sarkalatos pontja, hogy a látogatók meg is vehetik a könyveket?

– Igen. Ilyenkor a kiadók nagy kedvezménnyel árulják termékeiket. A járvány idején nagyon felfutott az online értékesítés, de most mindenki találkozhat a kedvenc írójával, és kérhet egy dedikálást. Ami még újszerű lesz az idei eseményünkben, hogy a megnyitóbeszédet online közvetítjük. Én azt érzem, hogy a könyvszakma képviselői teljes erőbedobással, teljes lelkesedéssel és magas szakmai színvonalon őrzik a magyar könyvkiadás hagyományát.

– A koronavírus-járvány alatt online rendezték meg a könyvhetet. Mennyire volt nehéz így megtartani az eseményt?

– Nem volt egyszerű, de ahogy a digitális oktatásra is gyorsan átálltak a gyerekek számára, a könyvkiadók is nagyon hamar rájöttek arra, hogy könyvbemutatót is lehet tartani a digitális térben. A különböző kiadók rendezvényeit, író–olvasó találkozóit, beszélgetéseit egy nagy közös ernyő alá vontuk, és időrendben beosztottuk, a programokat a könyvhét oldalán lehetett követni. A megjelenő könyvek jegyzékét elkészítettük, és online katalógusként tettük közzé. Nagyon sokan vettek részt ilyen formában is a könyvhéten. Feltüntettük a kiadó honlapját is, aminek köszönhetően azonnal vásárolni is tudtak a nézők. Az írókkal imázsfilmeket készítettünk, amelyeket szintén vetítettünk

Kapcsolódó írásaink