Lakás

Felébredt az ingatlanpiac

Nőtt a hiteligények beadásának volumene is

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén: az előző hónap eredményeit 12 százalékkal, az előző év novemberét pedig 10 százalékkal haladta meg, és hasonló mértékben nőtt a felvett jelzáloghitelek összege is.

Felébredt az ingatlanpiac
Eladó lakás tulajdonostól
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Az ingatlanközvetítő az MTI-nek szombaton eljuttatott közleményében azt írta decemberre az év végi átlaghoz képest erősebb aktivitással számolnak, így a becsült éves tranzakciószám várhatóan eléri az év elején várt 90-110 ezres sáv alsó értékét – jelezték.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass adatai alapján a hitelpiacon is az év egyik legerősebb hónapját zárta a piac: a pénzügyi közvetítő 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül idén novemberre, amely 11 százalékos erősödés az egy évvel korábbihoz és 10 százalékos az egy hónappal korábbihoz képest.

A Credipass adatai alapján a folyósított hitelvolumen növekedésénél lényegesen nagyobb mértékben nőtt a hiteligények beadásának volumene is, amely elsősorban a kifutó otthonteremtési támogatások miatti utolsó rohamnak köszönhető.

A szeptember–októberi számokat több mint 50 százalékkal haladja meg a novemberi érték, míg a január–februári számoknál háromszor több hitelvolument jelent – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink