Lakás

Így adjuk bérbe az ingatlanunkat, hogy utána ne fájjon a fejünk

A legkisebb apróságra is oda kell figyelni, mert sokba kerülhet

Akik már próbálták bérbe adni ingatlanjukat, azok jól tudják, hogy a folyamat nem mindig a legegyszerűbb dolog a világon. Van, aki horrortörténeteket mesél a bérlőkről, és olyanok is akadnak, akik a jogi buktatókba ütköznek. De van néhány módszer, amellyel jogilag elkerülhetjük, hogy gondunk legyen a lakás bérbeadásából.

Így adjuk bérbe az ingatlanunkat, hogy utána ne fájjon a fejünk
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Laure Boyer

Íme, néhány vicces ötlet, amelyek segítenek megőrizni az elménket és a zsebünket is!

A bérleti díjak mellett az ingatlankínálat is nőtt a Statisztikai Hivatal júliusi adatai szerint, ami hosszabb távon csökkentheti a lakbérek emelkedésének ütemét. A felsőfokú intézmények felvételi ponthatárainak kihirdetését követően ugyanakkor a kereslet is megugrik az egyetemi városokban. A képzésre felvettek jelentős része ilyenkor keres magának lakást a következő évekre.

Miért ne alapíthatnánk egy titkos klubot, amelynek tagjai csak a „Bérbeadók a Sötétben” nevű Facebook csoportban találkoznak? Hagyjuk a hagyományos háttér ellenőrzéseket, és válasszuk ki bérlőinket az asztrológiai jegyük alapján! Követeljük meg, hogy minden fizetés Bitcoinban történjen! És így tovább, és így tovább…

Komolyra fordítva a szót, egy ingatlant kiadni és kivenni is kockázattal jár, egy megfelelő és minden részletre kiterjedő szerződéssel azonban számos kellemetlen helyzettől megkímélhetik magukat a felek. A bérlők és a bérbeadók között leggyakrabban az okoz konfliktust, ha nem készült írásbeli bérleti szerződés, vagy ha a dokumentum nem tér ki olyan fontos részletekre, mint például a kiköltözés vagy a kaució visszafizetésének feltételei.

A szerződés megkötése előtt figyeljünk az alapos bérlőkiválasztásra. A legfontosabb lépés a megfelelő bérlő kiválasztása. Kérjünk referenciákat, ellenőrizzük a bérlő pénzügyi stabilitását, és végezzünk háttér ellenőrzést. Az alapos vizsgálat segíthet minimalizálni a későbbi problémákat. Fontoljuk meg az ingatlan bérleti biztosításának megkötését. Ez a biztosítás védelmet nyújthat a váratlan károk és veszteségek ellen, mint például a tűz vagy az árvíz. Fontos rendszeresen ellenőrizni, hogy a bérlő időben és teljes összegben fizeti-e a bérleti díjat. Online fizetési rendszerek használata megkönnyítheti ezt a folyamatot és csökkentheti az elmaradások kockázatát. Tartsuk karban az ingatlant, és gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról, amelyet a bárbeadó és a bérlő felelősségi köre is rögzít a szerződésben. Az időszakos felülvizsgálatok és a karbantartás segíthetik elkerülni a nagyobb problémákat és a pénzügyi veszteségeket.

De ezeken felül a legfontosabb, az érvényes, körültekintő bérleti szerződés megkötése.

Érvényes bérleti szerződés elkészítéséhez nem kell jogász közreműködése. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a felek akkor járnak a legjobban, ha igénybe veszik jogász segítségét. A jogász a foglalkozása során már számos olyan élethelyzettel találkozott, ami a bérleti jogviszony szereplőinek az eszébe sem jutna. Nem feltétlenül a bérleti díj mértéke a legfontosabb a szerződésben, fontos azt is rögzíteni, hogy mikor van a fizetési határidő, készpénzben vagy banki átutalással, kisállat hozható-e az ingatlanba, dohányozhatnak-e a lakásban, vagy éppen mikor kell kiköltözni, milyen állapotot magunk után hagyva, és mi a kaució visszafizetésének feltétele?

A jogi segítség formájának megválasztása talán a legfontosabb. Ez pedig a közjegyző előtt tett egyoldalú kötelezettségvállalás a bérlő részéről.

Egyre inkább elterjedt, hogy a felek a szerződést saját maguk készítik el, de a bérbeadók a beköltözéssel egyidejűleg feltételéül szabják, hogy a bérlő tegyen közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot. A nyilatkozatban a bérlő kifejezetten vállalja, hogy a pénzügyi kötelezettségeit határidőre teljesíti, nem kizárólag a bérleti díj, hanem a rezsiköltségek tekintetében is! Kötelezettséget vállal arra is, hogy a bérleti jogviszony megszűnése után, kiköltözik az ingatlanból. A közjegyző előtt tett nyilatkozatnak a legfontosabb joghatása az, hogy amennyiben a bérlő a vállalt kötelezettségeinek nem vagy késedelmesen és nem teljeskörűen tesz eleget, közvetlenül bírósági végrehajtás kezdeményezhető vele szemben. Nincs szükség a felek között létrejött vitás kérdések, hosszadalmas bírósági eljárás keretében történő rendezésére. Ez egy nagyon komoly garancia, hogy az ingatlan tulajdonosa védve legyen szerződésszegés esetén. A bérbeadó az okiratot szerkesztő közjegyzőnél közvetlenül végrehajtást kezdeményezhet.

A nyilatkozatot bármelyik közjegyzőnél meg lehet tenni személyesen. Csak a nyilatkozó személyazonosságát igazoló dokumentumra, a bérlemény adataira, valamint a felek által aláírt bérleti szerződésre van hozzá szükség, amely alapján a bérlő a közjegyző előtt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz.

Ha felek úgy döntenek, az teljes szerződést közjegyzővel készíttetik el, ebben az esetben mindkét felet, tehát a bérlőt is garanciák védik, azzal, hogy nem emelhetik meg váratlanul a lakbért, nem követelhetik tőle idő előtt a bérleti díjat, és nem tehetik ki jogtalanul az ingatlanból.

Végső soron a gondos tervezés, a felelős bérlőkiválasztás és a jogi szempontok szem előtt tartása segíthet minimalizálni a lakásbérlettel járó gondokat és problémákat. A megfelelő előkészületek és a jogi tanácsadás segíthetik elkerülni a kellemetlen meglepetéseket és a jogi vitákat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom