pr cikk

5 dolog, amitől korszerűnek mondható egy otthon

A rezsi – és általában véve a megélhetés – sajnos évről évre egyre költségesebbé válik. Nem csoda, hogy egyre többen teszik le voksukat a korszerű és energiahatékony megoldások mellett, különösen az otthonukban. De vajon mitől lesz egy lakás vagy ház igazán modern? Cikkünkben az öt legfontosabb tényezőt mutatjuk be.

5 dolog, amitől korszerűnek mondható egy otthon

Modern fűtési-hűtési megoldások

Ne áltassuk magunkat: leáldozóban van az olyan hagyományos fűtési megoldásoknak, mint amilyen például a vegyestüzelésű kazán vagy a gázkonvektor. Sőt, egy modern otthonban általában nincs helye a fosszilis energiahordozóknak – helyette a megújuló források kapnak szerepet. A napelem, a geotermikus hő vagy éppen a biomassza költséghatékonyabb és persze környezetkímélőbb.

Ezek bekerülési költsége tetemes, és egyáltalán nem biztos, hogy megengedhetünk magunknak egy ekkora beruházást. Ekkor sincs azonban minden veszve, hiszen a meglévő fűtési rendszerünket is korszerűsíthetjük. Például azzal, ha a régebbi típusú gázkazánunkat lényegesen jobb hatásfokkal dolgozó kondenzációs kazánra cseréljük. Az is megoldás lehet, ha kiegészítő fűtésként légkondicionáló berendezéseket szereltetünk be – melyekkel nyáron természetesen hűthetünk is.

Megfelelő szigetelés

A megfelelő szigetelés hiánya főképp a régebbi épületeknél fordulhat elő – ilyen esetben az értékes hő jelentős része egyszerűen elveszik. Mondani sem kell, hogy ez óriási pocsékolás, ráadásul a rezsiszámlánkat is alaposan megdobja. Napjainkban egy átlagos családi háznál húsz-huszonöt centis szigetelést javasolnak a szakemberek, de a tetőtérben akár ennél is vastagabb anyagra lehet szükség.

A szigetelőanyag kapcsán is érdemes az újabb technikákat keresni. A hungarocell már rég kiment a divatból, mostanában inkább a kőzetgyapot, a fújható szigetelés, illetve a kendertábla számít jó választásnak. A szigetelés során ne feledkezzünk meg a nyílászárók áttekintéséről sem, hiszen ezeken a helyeken is könnyen elszökhet otthonunk melege.

Zöld megoldások

A zöld megoldásokról már ejtettünk szót a fűtési technikák ismertetésénél. Ennél azonban többet is tehetünk, hogy a lakásunk megfeleljen a XXI. század elvárásainak. Lényegesen fenntarthatóbbá válik az otthonunk, ha az áramot is napelem vagy házi szélturbina biztosítja. Az is egy remek döntés, ha lemondunk a légkondiról, és inkább a természetes szellőztetési, árnyékolási megoldások mellett tesszük le a voksunkat.

A mindennapokban is odafigyelhetünk, hogy milyen anyagok kerülnek a háztartásba. Ragaszkodjunk például az FSC-minősítéssel (Forest Stewardship Council) rendelkező fához vagy a műanyagot nem tartalmazó biopamuthoz. Talán apróságnak tűnik, de bizony azzal is sokat teszünk a bolygónkért, ha az eldobható alkáli elemek helyett újratölthető változatokat vásárolunk.

Okos fejlesztések

Egy ősöreg kazán vagy egy régi gázbojler nem sok szabályozási lehetőséget biztosít. Ezzel szemben egy modern kondenzációs kazánt és villanybojlert akár távirányítóval vagy telefonnal is vezérelhetünk, és számos egyedi programot állíthatunk be. Ez segít, hogy mindig optimális szinten fűtsünk és állítsunk elő melegvizet. Egy okos termosztáttal például beállíthatjuk, hogy a kazán akkor kezdjen el fűteni, amikor végzünk a munkával, és elindulunk hazafelé.

Az okosotthon még több helyen is megjelenhet a háztartásunkban. A villanykörtéket is kicserélhetjük olyan LED-es, okos típusokra, amiket tetszőlegesen irányíthatunk. Beállíthatjuk például a fényerőt vagy a színhőmérsékletet. Ha pedig klímát használunk, mindenképp olyan készüléket válasszunk, ami távirányítóval vagy WiFi-n keresztül szabályozható.

Tudatos víz- és hulladékkezelés

A tiszta víz egyre értékesebb lesz a jövőben, nem nyerő tehát feleslegesen elhasználni. Egy modern otthonban ennek megfelelően nem ivóvizet használunk a vécéöblítéshez, a locsoláshoz vagy éppen a kocsi lemosásához. Ennél ezerszer környezetkímélőbb módszer, ha összegyűjtjük az esővizet, és ezt alkalmazzuk ezeknél a munkáknál.

A szelektív hulladékgyűjtés ma már alapvetésnek számít, ahogy az is, hogy az avart vagy a szemetet semmilyen körülmények között nem égetjük el. Amennyiben kertes házban lakunk, nyugodtan alakítsunk ki komposztálót, és gyűjtsük ott az erre alkalmas hulladékot. Azzal is csökkenthetjük az otthonunkban keletkező hulladékmennyiséget, ha kerüljük az impulzusvásárlást vagy megújuló csomagolóanyagot használó webshopból rendelünk.

Az első lépéseket már ma megtehetjük

Kétségtelen, hogy otthonunk modernizálása nem megy egyik napról a másikra, és bizony nem is két fillérbe kerül. Az első lépéseket azonban már most is megtehetjük. Az esővizet semmibe nem kerül összegyűjteni és felhasználni. A LED-izzók filléres kiadást jelentenek, ahogy az újratölthető elemek is. Emellett pedig érdemes figyelni a pályázatokat is, hiszen könnyen lehet, hogy támogatással cserélhetjük korszerűbbre a háztartási gépeinket vagy akár a kondenzációs kazánunkat.